Електросамокати навчилися їздити без водія

Німецькі інженери показали безпілотний електросамокат — самокат, який без участі людини може балансувати на колесах, їхати й навіть оминати перешкоди. За задумом вчених, такі самокати зможуть самостійно доїжджати до зарядних станцій, щоб, наприклад, працівникам прокату не доводилося збирати їх по всьому місту. Про випробування безпілотного електросамоката розповіло видання New Scientist.

Самокат зупинився перед людиною, яку його визначив як перешкоду. New Scientist

Самокат зупинився перед людиною, яку його визначив як перешкоду. New Scientist

Як їде самокат?

Основною проблемою, яку мали розв'язати дослідники, була неможливість втримати самокат на колесах, якщо на ньому нема водія. Допомогло позбутися її так зване реактивне колесо — звична для космічних апаратів технологія, яка дозволяє регулювати положення апарата без, наприклад, двигунів. Обертаючись у визначений бік на самокаті, це колесо створює крутний момент, який утримує самокат у вертикальному положенні. Бік, у який має крутитися колесо, визначають датчики нахилу.

Для оминання перешкод на шляху до зарядної станції, дослідники встановили також три ультразвукові датчики — направлені вперед, вліво і вправо — які виявляють перешкоди на відстані до чотирьох метрів. Випробування довели, що з такими модифікаціями електросамокат може їздити і без водія. Тепер вчені працюють над тим, щоб самокат міг самостійно обирати маршрут, наприклад, за допомогою GPS. А поки самокатом можна керувати дистанційно.