Штучний інтелект побачив внесок іншого митця у відому картину Рафаеля

Алгоритм штучного інтелекту виявив, що щонайменше зображення святого Йосипа на картині Рафаеля «Мадонна з трояндою» було намальовано іншим художником. Програма виявила це, коли проаналізувала у деталях картини, підтверджено створені Рафаелем, і порівняла їх із «Мадонною з трояндою», щодо авторства якої дотепер ведуться суперечки. Про дослідження повідомляє Science Alert з посиленням на статтю у журналі Heritage Science.

«Мадонна з трояндою». Museo Nacional del Prado

«Мадонна з трояндою». Museo Nacional del Prado


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що вказало на чужу роботу?

Науковці використали за основу технологію машинного навчання, що раніше дозволяла з точністю до 98 відсотків визначати авторство картин Рафаеля. Однак зазвичай вона оцінювала картини цілком, тоді як цього разу вчені вирішили сфокусуватися на окремих деталях, щоб визначити можливий внесок інших авторів у роботу Рафаеля. Алгоритм проаналізував кожне з чотирьох облич на полотні «Мадонна з трояндою», створеному між 1518 та 1520 роками, помічаючи дрібні мазки, нанесення тіней та колірну палітру у недоступних людському оку деталях.

Визначення алгоритмом ймовірності створення обличчя Йосипа Рафаелем. Ugail et al. / Heritage Science, 2023

Визначення алгоритмом ймовірності створення обличчя Йосипа Рафаелем. Ugail et al. / Heritage Science, 2023

Алгоритм підтвердив, що Мадонна, молодий Іван Хреститель та Ісус справді намальовані рукою Рафаеля. Однак святий Йосип, найімовірніше, був доданий на картину кимось іншим. Можливо, це справа рук його учня Джуліо Романо, хоч поки що вчені не впевнені. Таким чином, штучний інтелект допоміг внести ясність у дискусію щодо авторства Рафаеля, яка тягнеться ще з середини ХІХ століття.

  • Раніше штучний інтелект спростував поширену думку, що художник Ян ван Ейк не розумів і не вмів користуватися перспективою.
  • А вчені, що проаналізували понад сотню картин з оголеними чоловіками, визначили, що сучасні митці малюють пеніси більшими, ніж ще століття тому.