Штучний інтелект допоможе порахувати їжаків у Великій Британії

У Великій Британії науковці вперше звернуться до технології штучного інтелекту, щоб відстежити популяцію європейських їжаків, яка останніми роками з невідомих причин стрімко скорочується. Він аналізуватиме численні фотографії з камер у міських парках, приватних дворах, лісах і фермах на наявність представників дикої природи. Відтак дані передаватимуть волонтерам, що вибиратимуть знімки саме з їжаками та передаватимуть їх науковцям для аналізу чисельності та особливостей середовища. Про проєкт повідомляє The Guardian.

Michael Gäbler / Wikimedia Commons

Michael Gäbler / Wikimedia Commons


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Чому взялися моніторити їжаків?

У рамках нового проєкту протягом трьох років дослідники спостерігатимуть за різноманітними середовищами, щоб відмітити динаміку зміни популяції європейських їжаків (Erinaceus europaeus) на одних і тих локаціях. Хоч дотепер вчені не раз проводили підрахунки популяції цих тварин, однак у такому загальнонаціональному масштабі та протягом такого тривалого часу проводитимуть вперше.

Завдяки новим даним природоохоронці зможуть краще зрозуміти, у яких середовищах найбільше поселяються їжаки і до яких змін найбільш чутливі, що посприяє ефективнішим заходам збереження тварин. Ще однією перевагою проєкту називають те, що до нього може долучитися будь-хто у Великій Британії, навіть без потреби виходити з дому, оскільки фільтрування зображень проводиться дистанційно.

  • Їжаки, всупереч поширеності, значною мірою ще невивчені тварини. Зокрема, вчені все ще достеменно не знають, скільки живуть їжаки. Але нещодавно вони натрапили на найстарішого із відомих — їжак Торвальд прожив 16 років, перш ніж його закусав собака.