Собака вбив найстарішого європейського їжака. Йому було 16 років

Британські дослідники натрапили на найстарішого європейського їжака — це 16-річний самець, який загинув у Данії кілька років тому від укусів собаки, повідомляє The Guardian. Раніше максимальним віком цих тварин вважалися дев'ять років, зазначають науковці у журналі Animals.

Європейський їжак (Erinaceus europaeus). Hrald, Papa Lima Whiskey / Wikimedia Commons

Європейський їжак (Erinaceus europaeus). Hrald, Papa Lima Whiskey / Wikimedia Commons

Як знайшли довгожителя?

Європейські їжаки (Erinaceus europaeus) населяють значну частину Центральної, Західної та Північної Європи, але в окремих регіонах, як-от Великій Британії, їхня чисельність останніми роками значно скорочується. Щоб краще розібратися з цією проблемою, слід знати, скільки тварини живуть і що впливає на тривалість їхнього життя. Цим зайнялися науковці Оксфордського університету з данськими колегами, проаналізувавши тіла 388 мертвих європейських їжаків, що їх збирали волонтери по всій Данії 2016 року. Вік визначали за підрахунком ліній росту на зрізах нижніх щелеп тварин, подібно до встановлення віку дерев за річними кільцями.

Скільки живуть їжаки?

Результати свідчать, що хоча у середньому їжаки живуть 1,8 року (1,6 року самки і 2,1 року самці), але серед них бувають справжні довгожителі. Найстарішим виявився їжак Торвальд (Thorvald), що прожив 16 років та на сім років побив попередній рекорд. Він загинув у реабілітаційному центрі, куди потрапив після нападу собаки, але загалом був здоровий, тож міг прожити більше. Ще два виявлені довгожителі на час смерті мали 11 та 13 років. Більшість досліджених їжаків померли на автомобільних дорогах (56 відсотків) або в реабілітаційних центрах, де їх намагалися врятувати (22 відсотки) і лише решта з них загинули від природних причин.

Нещодавно рекордного довгожителя знайшли і серед собак — 30-річного пса Бобі внесли у Книгу рекордів Гіннеса як найстарішого у світі собаку.