Робот Emo навчився посміхатися одночасно з людиною

Гуманоїдний робот Emo навчився синхронізувати свою посмішку з посмішкою людини, щоб взаємодія здавалася більш природною. Таке вміння вимагає здатності вловлювати та швидко оброблювати зміни у тональності голосу та мімічних проявах, які дотепер були занадто складними для машин. Навчитися цього роботу Emo допомогла нейромережа, яка передбачає вирази обличчя за найменшими мімічними рухами співрозмовника, наприклад, підійманням кутиків рота. Опис технології опубліковано у журналі Science Robotics.

Демонстрація повторення емоцій робота Emo. Columbia Engineering / Youtube


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як добре впорався Emo з емоціями?

Робот Emo при взаємодії з людиною успішно передбачав посмішку ще за 839 мілісекунд до того, як людина справді посміхнулася. Завдяки цьому він міг одразу залучити свої 26 моторів під м'якою силіконовою шкірою, щоб посміхнутися одночасно з людиною. Щоб натренуватися використовувати саме потрібні вирази обличчя, Emo помістили перед камерою, наче перед дзеркалом, і дозволили практикувати різні рухи «м'язів» обличчя. За кілька годин він навчився правильно зіставляти вмикання моторів із виразами обличчя.

Поки що Emo не вміє підтримувати розмову, однак науковці вже працюють над тим, щоб наділити його великою мовною моделлю, яка уможливить вербальне спілкування. Таке уподібнення роботів до людей в аспектах соціальної взаємодії допоможе ефективно впровадити їх у такі галузі як освіта, медицина та вивчення соціальної поведінки.

Як роботи вчаться людських емоцій

👀 Disney наділила свого робота реалістичним поглядом, навчивши підтримувати зоровий контакт із людиною

😊 Попередня версія Emo, Eva, могла повторювати емоції людини та посміхатися у відповідь

🤖 Повторювати за людиною вирази обличчя зуміла навіть надрукована на 3D-принтері і не надто реалістична голова