Disney наділила робота реалістичним поглядом

Інженери з наукового підрозділу The Walt Disney Company створили робота, який може підтримувати реалістичний зоровий контакт, властивий людям. Окрім пильного погяду, під час взаємодії з людиною робот рухає очима, жмуриться та повертає голову. Опис технології оприлюднений на сайті Disney Research.

DisneyResearchHub / Youtube

Як пов’язані Disney та наука?

Компанію The Walt Disney більшість із нас знає як розробника мультфільмів, утім вона має власний науковий підрозділ Disney Research, який займається розробленням роботів, алгоритмів машинного навчання та імерсивних технологій. Результати досліджень у першу чергу приносять користь самій компанії, яка вже давно використовує у своїх тематичних парках аніматронічні фігури. Зазвичай це роботизовані герої мультфільмів, чиї риси мало схожі на людські, але інженери Disney вміють створювати й реалістичних роботів, наприклад, для фільмів. Судячи з останнього їхнього дослідження, компанія має на меті створити вкрай реалістичні машини, які буде важко відрізнити від людини.

Про яке дослідження йде мова?

Винахідники Disney оприлюднили нову роботу, в якій описують, як навчили робота підтримувати зоровий контакт в людській манері та проявляти схожу на нашу міміку. Для цього вони використали один з уже наявних роботів, який складався лише з тулуба й голови. Щоб добитися реалістичного виразу, інженери зробили рухомими шию, очі, повіки та брови, губи і щелепу. Так, робот може повертати й підіймати голову, рухати очима та жмуритися. Окрім цього на грудях машини вчені розмістили камеру, завдяки якій робот може бачити та реагувати на людей.

Розробники навіть наділили робота певною роллю. Він мав поводитися, як літня людина з поганим слухом і зором, яка читає книгу і часто відволікається на людей, що проходять повз. При наближенні до нього незнайомців він дивиться на них з осудом, а коли впізнає - погляд стає приязнішим. Також робот вміє розпізнавати поведінку людини та визначати наскільки вона зацікавлена в контакті з ним. Від цього залежатиме його реакція.

Які недоліки винаходу?

Хоча діснеївський робот вже зараз здається вкрай реалістичним, його розробники визнають, що їхній винахід має обмеження. Наприклад, очі робота налаштовані так, що при близькому контакті здається наче він дивиться не на людину, а через неї.

З іншого боку, такі роботи викликають у деяких людей дискомфорт. Це явище називають моторошною долиною. Воно полягає у тому, що роботи та анімаційні персонажі позитивно сприймаються лише до певної межі реалістичності. Коли ж вони стають надто схожими на живу людину, то, навпаки, викликають відразу та навіть страх. Це можна пояснити тим, що людиноподібні роботи та анімація все ж мають відмінності від справжніх людей, які нами сприймаються як неприродні та дивні.