Подряпина тефлонової пательні вивільнила тисячі частинок мікропластику

Залишена кухонним приладдям подряпина на тефлоновій поверхні сковорідки може вивільнити понад дев'ять тисяч частинок мікро- та нанопластику, пишуть австралійські вчені у журналі Science of The Total Environment. Водночас сильно пошкоджена поверхня здатна вивільнити у їжу понад два мільйони часточок пластику, що потенційно може зашкодити здоров'ю людини.

Rob Wicks / Unsplash

Rob Wicks / Unsplash

Яку проблему знайшли в тефлоні?

Сковорідки з покриттям, яке захищає страви від пригорання, найчастіше покриті політетрафторетиленом — синтетичним пластиком, більш відомим як тефлон. Тож застереження не шкрябати поверхню пательні, особливо металевим столовим приладдям, обумовлене не лише ризиком втрати ефективності покриття, а й відлущування з нього крихітних частинок мікропластику, які можуть опинитися в людському організмі. Це погано ще й через те, що тефлон належить до групи пер- і поліфторалкільних сполук (PFAS), які можуть завдавати шкоди людському організму. Тому група вчених з Університету Ньюкасла та Університету Фліндерса взялася дослідити, скільки ж пластику вивільняє тефлонова сковорідка.

Як рахували пластик із пательні?

Науковці поєднали для цього метод Раман-мікроскопії, що ґрунтується на Раман-спектроскопії, щоб дослідити покриття сковорідки в наномасштабі, а також алгоритми, які на основі цього визначать, скільки фрагментів цього покриття можуть від'єднатися у їжу. Щоб зімітувати звичайне користування посудом, науковці поводили по пательнях кухонними лопатками, губками та іншим кухонним начинням з різних матеріалів.

Так вчені підрахували, що пошкоджена поверхня сковорідки може вивільнити 2,3 мільйона мікро- та наночастинок тефлону. Але навіть одна тріщина, залишена від подряпини столовим прибором, здатна вивільнити близько 9 100 тисяч частинок пластику. Цього результату досягли вчені з новою сковорідкою, на якій імітували готування протягом 30 секунд. Тому вчені рекомендують з обережністю використовувати старі сковорідки, яким понад два роки, оскільки ті вивільнятимуть ще більше пластику через старіння поверхні та численні мікропошкодження, які на ній накопичилися з часом.

Посуд із тефлоновим покриттям не єдине джерело мікропластику у нашому домі. Звідки ще він береться, читайте у нашому матеріалі «Що таке мікропластик».