Південнокорейська місячна станція «Данурі» розпочала наукову роботу

Команда першої місії Південної Кореї до Місяця «Данурі» повідомила, що станція завершила введення в експлуатацію своїх інструментів та приступила до наукової роботи. На честь цього Корейський інститут аерокосмічних досліджень (KARI) опублікував світлини, які зробила «Данурі» за місяць випробувального терміну на навколомісячній орбіті.

Зображення Океану Бур, яке отримала станція. KARI

Зображення Океану Бур, яке отримала станція. KARI

Що це за місія?

«Данурі», що у перекладі означає «насолоджуйтесь Місяцем», називають зонд Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), який став першим південнокорейським апаратом, що працює за межами навколоземної орбіти. «Данурі» KARI розробляв його спільно з NASA. Робочої орбіти на висоті 100 кілометрів над Місяцем «Данурі» дісталась у грудні минулого року.

Тепер KARI повідомляє, що місяць випробувань наукових інструментів «Данурі» завершено, і станція розпочинає свою наукову роботу, у яку входить дослідження поверхні Місяця, його магнітного поля, перевірка технологій зв'язку, а також пошук водяної криги, яку можуть приховувати вічнозатінені кратери супутника.

Що на нових фото?

Одним з інструментів станції є камера ShadowCam, розробкою якої займалася NASA. Вона достатньо світлочутлива, щоб отримувати світлини у відсутності прямого освітлення, а використовуючи лише відбите від, наприклад, стінок кратерів. З її допомогою вже можна побачити постійно затінений бік та дно кратера Шеклтон.

Світлина охоплює область в шириною 1 800 метрів та довжиною у 2 200 метрів. NASA / KARI / ASU

Світлина охоплює область в шириною 1 800 метрів та довжиною у 2 200 метрів. NASA / KARI / ASU

Також, у ході випробувань, «Данурі» з 6 січня по 4 лютого спостерігала з навколомісячної орбіти за Землею, заставши зміну її виду в освітленні Сонця.

KARI

KARI

Що раніше встигла надіслати «Данурі»

🌚🌍Невдовзі після запуску «Данурі» надіслала спільну світлину Землі та Місяця з відстані 1,24 мільйона кілометрів

🌅Вже діставшись Місяця станція сфотографувала на схід Землі на тлі поверхні нашого супутника

🌕Кратер Шеклтон завдяки «Данурі» нам вже також щастило побачити: станція сфотографувала область у 2 400 метри всередині нього і навіть побачила камінь, що скотився кратером