Станція «Данурі» роздивилася затінений місячний кратер

NASA опублікувало перше фото камери ShadowCam, яка працює на борту південнокорейської станції «Данурі». На нього потрапила широка область кратера Шеклтон поблизу південного полюса супутника. Його внутрішня частина постійно знаходиться в тіні, однак чутливості ShadowCam достатньо, щоб візуалізувати кратер за невеликою кількістю відбитого сонячного світло. Фото опубліковане на сайті інструмента.

NASA / KARI / Arizona State University

NASA / KARI / Arizona State University

Що це за камера?

19 грудня своєї цільової орбіти на висоті близько 100 кілометрів над Місяцем дісталась орбітальна станція Korean Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) або «Данурі». Станцію до супутника запустила Південна Корея — це перша для країни місія за межі навколоземної орбіти. Одним з наукових інструментів на «Данурі» стала високочутлива камера ShadowCam, розробкою якої займалося NASA. До завдань інструмента входить пошук відкладень криги у постійно затінених полярних кратерах Місяця.

Позбавлені сонячного світла регіони супутника освітлюються лише світлом, відбитим від сусідніх об'єктів, наприклад, країв кратерів. Це вторинне освітлення дуже тьмяне, однак ShadowCam у двісті разів більш чутлива за камеру LROC NAC, яка працює на борту навколомісячної орбітальної станції NASA Lunar Reconnaissance Orbiter. І вже можна побачити перший результат роботи інструмента.

Що на фото?

Першою ціллю, на якій випробували ShadowCam, став кратер Шеклтон, який лежить поблизу південного полюса Місяця. Це ударний кратер діаметром в 21 кілометр та глибиною у 4,2 кілометра. Дно кратера постійно знаходиться в тіні, що створює всередині нього температуру близько 88 кельвінів, тоді як краї кратера. Так Шеклтон може стати «холодною пасткою» для летких речовин, що у вигляді криги зберігатиме їх на дні кратера.

Камері ShadowCam вдалося сфотографувати кратер за допомогою відбитого від його країв сонячного світла. Світлина охоплює область у 2 400 метри всередині кратера Частину зображення займає схил краю кратера, однак нижче можна побачити його неоднорідне дно та навіть шлях валуна діаметром у п'ять метрів, що скотився у Шеклтон. Криги на зображенні не видно, однак вона може знаходитися далі у глибині кратера, пише команда інструмента.

Слід від валуна, що котився кратером. NASA / KARI / Arizona State University

Слід від валуна, що котився кратером. NASA / KARI / Arizona State University

Також із прибуттям на цільову орбіту «Данурі» отримала знімки і на свою камеру LUTI. Їй вдалося застати схід Землі на тлі поверхні супутника, працюючи на висоті 119 кілометрів над ним.