Вимерлого перуанського кита зняли з кандидатів на титул найважчої тварини всіх часів

Палеонтологи повторно проаналізували кістки вимерлого перуанського кита та дійшли висновку, що раніше переоцінювали його вагу: вона складала не 180 тонн, як це вважали дотепер, а приблизно 80, свідчать нові результати. У такому разі він не може претендувати на звання найважчої тварини в історії Землі, а титул і далі зберігається за синім китом. Результати оприлюднили у журналі PeerJ.

Перуанський кит. Wikimedia Commons

Перуанський кит. Wikimedia Commons

Як вивели кита на чисту воду?

Про колосального перуанського кита (Perucetus colossus) стало відомо з роботи палеонтологів у 2023 році. Тоді науковці описали рештки китоподібної тварини, що жила приблизно 39 мільйонів років тому у водах, які зараз омивають Перу. За збереженими частинами скелета вдалося визначити, що довжина його тіла складала до 20 метрів, що менше за сучасного синього кита (Balaenoptera musculus) — найбільшої тварини в історії Землі. Однак у вагу він досягав 180, а можливо й 340 тонн — значно більше за синіх китів.

Такий висновок вчені робили з потовщення кісток тварини при погляді на скелет збоку. Однак у новому дослідженні їхні колеги відмітили, що при такому підході навіть маса сучасних китоподібних буде більшою на 14-26 відсотків. Врахувавши й інші похибки, вчені вивели нові параметри перуанського кита — при довжині у 17 метрів він важив, найімовірніше, 60-70 тонн, а при довжині 20 метрів сягав до 114 тонн. Це значно менше за вагу синього кита, який може мати 270 тонн, тож вимерлого кита не варто розглядати як можливу найбільшу тварину в земній історії.

  • Сучасні сині кити, крім розміру, продовжують дивувати вчених. Так, нещодавно біологи з'ясували, що ці кити неодноразово схрещувалися з китами фінвалами. Імовірно, це через нестачу представників власного виду.