Палеонтологи знайшли в бурштині пару термітів, які померли при залицянні 38 мільйонів років тому

Палеонтологи знайшли зразок бурштину віком 38 мільйонів років, у якому збереглася пара термітів під час шлюбних залицянь. Знахідка цінна для науки оскільки не просто зберегла пару комах, що є рідкістю, а й демонструє поведінку давно вимерлих тварин. За її вивченням вчені дійшли висновку, що у минулому терміти мали таку ж шлюбну поведінку, що й сучасні терміти. Про знахідку вони розповіли у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Пара термітів, захоплених у бурштині 38 мільйонів років тому. Aleš Buček / OIST / The Czech Academy of Sciences

Пара термітів, захоплених у бурштині 38 мільйонів років тому. Aleš Buček / OIST / The Czech Academy of Sciences


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Яким було залицяння в термітів?

Палеонтологи відмітили, що двоє термітів Electrotermes affinis розташувалися один до одного боком, при цьому самка торкалася ротовим апаратом кінчика черевця самця. Вчені одразу подумали, що у такий спосіб терміти сформували так званий тандем — шлюбний ритуал, властивий і сучасним термітам, під час якого пара із самця і самки ходить один за одним «по слідах» у пошуках місця для гнізда. Однак зі звичної картини вибивалося положення термітів у бурштині не один за одним, а боком.

Науковці припустили, що дивну позу спричинив вплив бурштину, у якому комахи застигають не одразу, а ще деякий час рухаються. Щоб перевірити це, вони використали пари термітів у лабораторії, розмістивши їх на арені з липкою пасткою. Дослід показав, що навіть якщо лідер тандему прилипав, партнер його не покидав, а ходив колами, поки зрештою й сам не застрягав. Причому пара застигала майже у тій позі, що й у бурштині. Так вчені показали, що можна з'ясувати особливості поведінки навіть вимерлих давно тварин на основі викопних решток.

  • У ще старішому бурштині, віком 99 мільйонів років, зберігся терміт-валькірія, як його назвали вчені. У цієї особини наявні риси як репродуктивних особин, так і солдатів
  • З іншого боку, не все терміт, що так виглядає. Новий вид жуків із Австралії виростив на спині випинання, яке сильно нагадує терміта, щоб легше проникати у гнізда термітів, прикидаючись одним із них