Люди в Бразилії розмалювали скали зі слідами динозаврів 3 000 років тому

Науковці дослідили рідкісну локацію у Бразилії, де сліди динозаврів сусідствують із десятками наскельних зображень, залишених людьми від 3 000 до 9 000 років тому. Науковцям важко визначити, яке значення митці вклали у лінії, кола та інші фігури, однак їхнє розташування біля слідів вимерлих гігантських істот вказує, що тодішні люди віддавали їм особливе значення. Таким чином одна локація є цінним джерелом знань як для палеонтологів, так і для археологів та антропологів, висновують автори у журналі Scientific Reports.

Сліди динозаврів поруч з наскельними зображеннями. Leonardo Troiano/ National Institute of Historic and Artistic Heritage, Brazil

Сліди динозаврів поруч з наскельними зображеннями. Leonardo Troiano/ National Institute of Historic and Artistic Heritage, Brazil


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Які сліди привернули увагу древніх людей?

Незвичайна місцина простягається на 15 тисяч квадратних метрів площі неподалік міського центру в бразильському штаті Параїба. Вона розташована на території так званої Долини динозаврів, яку так назвали через велику кількість збережених решток та слідів динозаврів з раннього крейдового періоду — 145-100 мільйонів років тому. Їх приписують представникам теропод, завропод та орнітопод.

Поруч зі слідами і навколо них на трьох великих відслоненнях помітні й схожого на них розміру петрогліфи, тобто наскельні зображення. І хоч про них було відомо ще з минулого століття, але дотепер мало досліджень було присвячено їх вивченню, ще й у контексті слідів динозаврів. У новій роботі вчені це взялися виправити і детально проаналізували петрогліфи, роздивившись їх як зблизька, так і з повітря за допомогою дронів.

Що нового дізналися вчені?

Дослідники уточнили деталі нанесення малюнків, які складалися з численних різноманітних геометричних фігур — від кругів до хрестоподібних, зіркоподібних та радіальних об'єктів. Спершу їх наносили гострим предметом, злегка дряпаючи поверхню пісковика абразивним матеріалом і залишаючи сліди швидких рухів у вигляді переривчастих ліній. Відтак багато петрогліфів повторно обробляли ударними рухами, заглиблюючи контури зображень.

Сліди динозаврів і петрогліфи; масштабна шкала - 10 сантиметрів. Leonardo P. Troiano et al. / Scientific Reports, 2024

Сліди динозаврів і петрогліфи; масштабна шкала - 10 сантиметрів. Leonardo P. Troiano et al. / Scientific Reports, 2024

Жодне із численних зображень не перетиналося зі слідами динозаврів і не пошкоджувало їх у процесі створення, хоч деякі були на відстані всього 10 сантиметрів від них. Із цього вчені роблять висновок, що їх наносили з навмисним оминанням слідів. Без методів точного датування вченим важко встановити вік петрогліфів, але якщо судити з віку датованих поруч локацій, то їх створили від 3 000 до 9 000 років тому.

Що ці знання змінюють?

Вчені міркують, що оскільки зображення не зачіпали сліди, то митці мали про них знати та, імовірно, надавати їм значення. Навряд чи вони усвідомлювали, що це саме сліди вимерлих дуже давно істот, однак вони цілком могли бачити у деяких із них відбитки схожих на сучасних тварин, як-от нанду (Rhea americana) — найбільшого птаха Бразилії, який зокрема зараз населяє регіон Параїба.

Розташування петрогліфів поруч зі слідами на одному з трьох петрогліфів. Leonardo P. Troiano et al. / Scientific Reports, 2024

Розташування петрогліфів поруч зі слідами на одному з трьох петрогліфів. Leonardo P. Troiano et al. / Scientific Reports, 2024

Таким чином, древні американці знаходили та взаємодіяли зі скам'янілостями часів динозаврів ще в далеку доколумбову еру, попри поширені у палеонтології думки. І це дослідження може посприяти внесенню історичних поправок щодо ролі скам'янілостей у культурах корінних народів по всьому світу, які могли цінувати їх не менше за освічених палеонтологів.

  • Ціла стежка зі слідів динозаврів з'явилася на дні техаської річки, що пересохла через сильну посуху. Про них знали раніше, однак вони були сховані під водою останні 20 років.