Пеніси на сучасних картинах виявилися більшими, ніж століття тому

Вчені з Туреччини та Великої Британії проаналізували, як змінювалося зображення чоловічих пенісів у мистецтві протягом останніх семи століть. Вони з'ясували, що на сучасних картинах статеві члени зображуються суттєво більшими, ніж у попередні періоди. Автори вважають, що зараз у мистецтві відбивається піднесення до ідеалу великого, часто нереалістичного пеніса у сучасному суспільстві, на що мають вплив тенденції у ЗМІ, соцмережах та порнографії. Дослідження опубліковане в BJU International.

Фрагмент картини Вакх і Аріадна художника Гвідо Рені, XVІІ століття. Музей мистецтв округу Лос-Анджелес

Фрагмент картини Вакх і Аріадна художника Гвідо Рені, XVІІ століття. Музей мистецтв округу Лос-Анджелес


👋 Підпишіться на наш телеграм-канал! А ще у нас є ютуб 🎬


Що досліджували вчені?

У всі часи фалос займав важливе місце у мистецтві. Починаючи із наскельних малюнків кам'яної доби і продовжуючи зображеннями чоловічого статевого органу в ритуальних предметах та на сучасних картинах. Він символізував такі риси, як плодючість, сила, мужність та влада. І якщо орган у людей залишався однаковим, то його сприйняття та зображення зазнавало змін протягом років, зокрема стосовно розмірів.

Турецькі та британські дослідники на чолі з урологами Університету Сельчук помітили, що у сучасній культурі спостерігається прихильність до більших розмірів пеніса, на що вказують численні рекламні пропозиції зі збільшення органа в інтернеті, погляди стосовно розмірів члена у соцмережах і тенденції в порнографії. Це може формувати нереалістичні уявлення про чоловічу красу, тож вчені зацікавилися, як її зображували у минулі часи.

Як шукали ідеальні пеніси крізь віки?

У цьому дослідженні вчені скористалися можливостями інтернету для перегляду визначних творів мистецтва. Вони шукали їх на спеціалізованих мистецьких сайтах за такими запитами як «найбільш відомі зображення оголених чоловіків», «оголений чоловік» тощо, починаючи з творів Ренесансу (після 1400-х років) — періоду, з якого мистецтво звільнилося від впливу церкви і людина стала центральним об'єктом картин, у яких художники намагалися відтворити ідеальні на той час людські форми.

Із результатів вилучили картини, на яких неможливо оцінити параметри пеніса й обличчя (вчені порівнювали розміри члена з розміром вух і носа для надійності), а також ті, які зображували хлопчика або ерегований пеніс. Зрештою, науковці отримали набір зі 160 картин з оголеними чоловіками, створених 99 художниками з 21 країни світу (найчастіше це були італійські, французькі та британські митці).

Як сучасна культура вплинула на сприйняття пенісів?

Відносний розмір пенісів на картинах XXI століття виявився більшим, ніж у попередні століття. Тобто зараз статевий член зображують більшим, ніж це робили у минулому. Але тенденція з'явилася ще раніше. У період між XV та XIX століттями пеніси представлялися відносно маленькими, але стрімко стали зростати на картинах після XIX століття, досягнувши максимуму в останні два століття.

Тенденцію до збільшення пенісів на картинах вчені пов'язують із тим, що художники стали зображувати звичайних людей, а не міфічних персонажів, роблячи акцент на реальному житті. У сучасному ж мистецтві сексуальний аспект найменш табуйований і стає менш явною межа з порнографією. А остання, зі свого боку, часто породжує нереалістичні вимоги до чоловічої краси, які можуть призводити у чоловіків до невпевненості, тривожності, небезпечних хірургічних втручань та навіть статевої дисфункції. Автори закликають провести наступні дослідження, щоб з'ясувати наслідки сучасного сприйняття розмірів пеніса суспільством.

Фалічні символи особливо були популярними в Давньому Римі. Нещодавно археологи знайшли в Іспанії півметровий вирізьблений у камені пеніс, що є одним із найбільших з того часу. А фалос римлян на території Великої Британії розмірами не вражає, однак супроводжується доволі зрозумілим і для сучасних людей надписом, який стверджує, що Секундінус — засранець.