В Англії відкопали давньоримське графіті. Це фалос з образою

Археологи знайшли в давньоримському поселенні Віндоланда на території Великої Британії кам'яну табличку, на якій вирізьблений фалос та надпис, у якому фахівці розгледіли слово «засранець». Походження таблички приписують до ІІІ століття нашої ери, але хто її зробив і чим був змотивований, залишається невідомим. Про знахідку повідомив благодійний фонд Vindolanda на своєму сайті.

Табличка із зображенням фалосу та образою. Vindolanda Charitable Trust

Табличка із зображенням фалосу та образою. Vindolanda Charitable Trust

Віндоланда — це давньоримське військове поселення на півночі Англії, яке проіснувало до кінця IV століття нашої ери. Під час археологічних розкопок на локації, що тривають майже сто років, було знайдено численні предмети побуту та культури, що розширюють знання про устрій тодішніх поселенців. Зокрема, ще в 1970-х роках відкопали унікальні дерев'яні таблички, розписані чорнилом. Хоч нова знахідка теж пов'язана з письмом, вона відрізняється від схожих артефактів.

19 травня біохімік Ділан Герберт (Dylan Herbert), який взяв участь у розкопках як волонтер, натрапив на каменюку, яка спочатку нічим не привертала увагу. Та коли чоловік її перевернув, побачив на ній кілька літер. Як згадує Ділан, лише після видалення бруду з кам'яної таблички він усвідомив весь масштаб знахідки, і був у повному захваті. Вона вказує, що принаймні в дечому сучасні люди залишилися схожими на тодішніх.

На камені віком щонайменше 1 700 років красувалося глибоке різьблення фалоса. І хоча в давніх римлян фалос часто зображували в позитивному контексті, наприклад, як символ плодючості, це зовсім не той випадок, на що вказувала вирізьблена образа поруч із ним. На камені зчитувалося «SECVNDINVS CACOR», що спеціалісти вважають за дещо перекручене «Secundinus cacator», яке перекладається як «Секундінус засранець». Хто такий цей Секундінус насправді, і чим заслужив таке увіковічнення у графіті, невідомо.

Археологи не вперше знаходять особисті образи в давньоримських публічних місцях. Ми раніше писали про древній «ресторан фастфуду» у Помпеях, де збереглися чудові зображення, серед яких півні, коні, собаки на повідку та надпис, що називає засранцем, можливо, власника закладу.