Новий вид австралійського жука виростив на спині «терміта» заради легкої поживи

Новий вид жуків з Австралії обманює термітів у гніздах виростом на спині, який нагадує справжнього терміта. Завдяки такій мімікрії комаха досягає того, що інші терміти годують її, як і інших родичів, пише сайт журналу Science з посиланням на дослідження у журналі Zootaxa.

A. carrijoi з виростом на спині, який нагадує терміта. BRUNO ZILBERMAN, CARLOS M. PIRES-SILVA / Zootaxa, 2023

A. carrijoi з виростом на спині, який нагадує терміта. BRUNO ZILBERMAN, CARLOS M. PIRES-SILVA / Zootaxa, 2023

Що за дивний жук?

Терміти вкрай соціальні тварини і доглядають один за одним в термітнику, зокрема годуючи своїх родичів. Цим часто користуються інші тварини. Наприклад, представники австралійського роду Austrospirachtha проникають у термітники та змушують термітів годувати їх, як своїх, імітуючи їхній вигляд. Тварини формують виріст черевця, який росте у бік голови та сильно нагадує виглядом справжнього терміта. Самі терміти, у гнізда яких забираються ці жуки, незрячі, але помилково визнають жука за свого завдяки його формі тіла та, можливо, імітації їхнього запаху. Дотепер із роду Austrospirachtha був відомий лише один вид A. mimetes, але завдяки спостереженням вчених Зоологічного музею Університету Сан-Паулу рід поповнився новим видом — A. carrijoi.

Як і в раніше відомого виду, на спині A. carrijoi присутній величезний виріст у вигляді терміта, а його набагато менша голова розташована під ним. Мімікрія настільки вдала, що «терміт» відтворює навіть сегменти тіла справжніх термітів та має три пари псевдокінцівок, що імітують антени та ноги.

  • Мімікрія не завжди має бути ідеальною, щоб бути корисною. Наприклад, павуки-стрибуни Siler collingwoodi мімікрують під мурах лише частково, але це забезпечує їх захистом від хижаків, які живляться мурахами.