Пес Бобі з Португалії став найстарішим у світі собакою

30-річний пес Бобі породи рафейру ду Алентежу став найстарішим собакою в історії спостережень, за що отримав запис у Книзі рекордів Гіннеса. Про португальського чотирилапого довгожителя, який побив майже сторічний рекорд, повідомляє BBC News.

Рекордсмен у довголітті Бобі. BBC News

Рекордсмен у довголітті Бобі. BBC News

Звідки відомо про вік собаки?

Собаці Бобі 1 лютого цього року виповнилося 30 років і 226 днів, що робить його найстарішим собакою з усіх відомих і заслуженим власником реєстрації у Книзі рекордів Гіннеса. Його вік підтверджено урядовою базою даних домашніх тварин Португалії, яка керується Національною спілкою ветеринарів.

Попередній рекорд належав собаці, який помер у віці 29 років і 5 місяців ще 1939 року. Бобі також побив рекорд, який за два тижні до того отримав 23-річний чихуахуа як найстаріший із нині живих собак.

Пес Бобі. BBC News

Пес Бобі. BBC News

У чому секрет довголіття собаки?

Бобі народився 11 травня 1992 року у містечку Конкейрос на заході Португалії. Його власнику Леонелю Коста (Leonel Costa) було усього вісім років, коли Бобі з'явився на світ разом із трьома іншими щенятами і ледь не закінчив життя ще тоді. Батьки хлопчика були вимушені позбутися цуценят, оскільки мали вже багато інших тварин, але Леонель з братами сховали Бобі, таємно підгодовуючи. Зрештою, коли про собаку довідалися, йому дозволили стати частиною сім'ї.

Пес Бобі. Guinness World Records

Пес Бобі. Guinness World Records

З того часу Бобі усе життя провів у рідному Конкейрос. Леонель називає проживання у спокійному, мирному середовищі причиною довголіття улюбленця. Але не виключено, що річ і в генетиці, позаяк мати Бобі прожила 18 років, тоді як для породи типовою тривалістю життя є 12-14 років.

Попри те, що собаку годують їжею з людського стола, попередньо промитою водою від спецій, Бобі мав добре здоров'я. Лише 2018 року він потрапив до лікарні з утрудненим диханням і в останні роки йому стало важко ходити та бачити через вікові зміни.