Мікрофон допоможе дронам уникати зіткнень з іншими у польоті

Американська компанія Zipline представила акустичну систему виявлення і уникнення зіткнень, яка за два кілометри попередить дрон про перешкоду. Для цього літальному засобу потрібні мікрофони, які мають ідентифікувати характерні звуки наближення до іншого дрона. Як пише Zipline на своєму сайті, їхні дрони вже використовують таку систему. Більш детально про неї можна уточнити у патентній заявці компанії, де систему презентують як новий підхід до аеронавігації.

Zipline International

Zipline International

Автономність дронів зокрема залежить від їхнього вміння визначати і уникати перешкоди та слідувати маршруту. Навігацію безпілотникам можна забезпечити GPS, системами IMU (інерційних вимірювальних пристроїв), камерами, радарами і лідарами. Однак, звісно, що більше такого навантаження, то більшим має бути акумулятор дрона (або менший час польоту) та більша його вантажність. Тому їм необхідна компактна система навігації, яка не потребує значних обчислювальних потужностей.

Свій варіант збільшення рівня автономності дронів запропонувала американська компанія Zipline, що спеціалізується на доставці дронами. Їхня система Zipline DAA працює на основі кількох мікрофонів та бортового процесора, який має за звуком гвинтів визначити, чи не підлітає дрон до іншого літального апарата. Як пише компанія, система зможе виявляти потенційні перешкоди за два кілометри на 360 градусів, а у разі виявлення, спрямовувати дрон так, щоб він уникнув зустрічі. Визначати потрібний шум має нейромережа.

Zipline International

Zipline International

Крім того, дрон, оснащений такою системою, можна використовувати для моніторингу повітряного простору замість наземних, наприклад, радарних систем. Такий дрон працюватиме у повітрі для попередження інших засобів, наприклад, літаків, інших дронів, аеротаксі тощо. Дрон зможе навіть підлітати ближче до джерела звуку, щоб уточнити його місцезнаходження і напрямок. Компанія обіцяє, що система зможе відрізнити шум від власних двигунів, шум вітру або хибні сигнали, порівнюючи їх під час аналізу зі своєю бібліотекою.

Ідея Zipline є виправданою, адже популярність і кількість літальних засобів, які здійснюватимуть перевезення, доставку та й навіть медичну допомогу росте.

Що ще літатиме скоро над головами?

🏥Дрони із дефібрилятором. Одному такому вже вдалося допомогти врятувати жителя Швеції із раптовою зупинкою серця.

📦Вантажні дрони вагою по пів центнера, які вже можуть перенести до 45 кілограмів

🛸Літаюча тарілка-таксі, яка перевозитиме пасажирів на швидкості до 257 кілометрів на годину