Марсіанський дрон здійснив перший політ після зимового простою

Команда «Персеверанса», який прибув на Марс разом із дроном Ingenuity, повідомила, що дрон успішно пережив марсіанські заморозки та здійснив перший повноцінний політ за близько сотню днів зими. Він пролетів 97 метрів на швидкості майже п'яти метрів на секунду, продемонструвавши, що всі його системи працюють справно. Про політ пише NASA у своєму блозі.

Сфотографований «Персеверансом» Ingenuity на 45 сол місії. NASA / JPL-Caltech / ASU

Сфотографований «Персеверансом» Ingenuity на 45 сол місії. NASA / JPL-Caltech / ASU

Перший марсіанський дрон Ingenuity злетів на висоту в 10 метрів, пройшовши на захід Червоної планети 97, 2 метра за 56 секунд. Це 31 і перший повноцінний політ після очікування на час зими, що настала у північній півкулі. Він продемонстрував, що Ingenuity може продовжити політ у дельту давньої марсіанської річки, що в кратері Єзеро, де його супутник «Персеверанс» вже встигнув зібрати зразки ґрунту.

З настанням зими на Марс приходять низькі температури, сильніші вітри та пилові бурі, що згубно впливають на всю відправлену туди техніку. І тому, щоб Ingenuity справився, його вирішили вимикати на марсіанську ніч, щоб він не витрачав зайвої енергії на обігрів. Це, втім, призвело до поламки одного з необхідних для зльоту датчиків на борту, який фахівцям NASA вдалося замінити та здійснити 29 політ на Червоній планеті. Але пил змусив відкласти польоти — 30 політ відбувся вже 20 серпня, однак він тривав всього 30 секунд і був потрібним, щоб перевірити роботу систем та струсити з сонячних панелей пил.

Зимова сплячка на Марсі

❄️У сплячку через прихід зими відправився китайський марсохід «Чжужун». Останнім, що він побачив перед відключенням, була пилова буря

🌨️Переживати зиму лишився і марсіанський сейсмограф місії InSight. Станція заради нього відмовилася від захисту від збоїв, лишивши для роботи сейсмографа трохи енергії

⛄Зиму на Червоній планеті можна побачити і з орбіти завдяки апарату MRO — ми зібрали невелику галерею. А про зміну сезонів на інших планетах nauka.ua розповідала у матеріалі «Сорок років весни».