Китайський марсохід відправили у зимову сплячку на пів року

Перший китайський апарат, що приземлився на Марсі, «Чжужун», перевели у режим гібернації на пів року на час марсіанської зими, яка на планеті супроводжується значним зниженням температури та збільшенням пилу в атмосфері. Пилова буря — останнє, що помітив марсохід перед відключенням. Це відзначили вчені за зменшенням кількості виробленої енергії сонячними панелями «Чжужуна». Про рішення команди місії повідомляє новинне агентство Сіньхуа.

Так «Чжужун» бачить орбітальний апарат «Тяньвень-1». CNSA

Так «Чжужун» бачить орбітальний апарат «Тяньвень-1». CNSA

Як проходить зима на Марсі?

Як і на Землі, на Марсі є чотири пори року, які змінюють один одного. Щоправда, марсіанський рік майже вдвічі довший за земний, а тому і кожен сезон триває приблизно вдвічі довше. Зараз у північній півкулі Марса настає зима і температура падає до мінус 20 градусів за Цельсієм вдень та мінус 100 градусів за Цельсієм уночі. У деяких місцях це нижче температури конденсації СО2, який завдяки цьому накопичується у вигляді снігу або інею. Крім того, зими на Марсі супроводжуються піщаними та пиловими бурями, які виникають внаслідок сильних вітрів.

Все це вимагає великих витрат енергії на обігрів апаратів, які сьогодні працюють на Червоній планеті, яку через бурі та зменшення кількості сонячного випромінювання, буде складно отримати за допомогою їхніх сонячних панелей. Саме тому команда ровера і вирішила перевести його в режим гібернації для зимової сплячки.

Що буде з «Чжужуном»?

«Чжужун» — це шестиколісний ровер, який став першим апаратом, якому випала нагода попрацювати на північних рівнинах планети. На борту для цього він має шість наукових апаратів: камери, георадар, спектрометр та метеосенсори. І «Чжужун» вже навіть встиг передати з них дані за 60 солів роботи. І нещодавно, спостерігаючи з ним з орбітального модуля місії «Тяньвень-1», вчені помітили ознаки початку піщаної бурі. На це вказали і краї кратера Утопія, де висадився марсохід. Крім того, і сам «Чжужун» передав інформацію про це: за телеметричними даними з нього вчені зафіксували зниження кількості енергії, яка виробляється ровером за допомогою його сонячних панелей.

До середини липня, тобто до зимового сонцестояння, температура на планеті продовжить знижуватися, а тому 18 травня команда місії ухвалила рішення перевести марсохід у сплячий режим до марсіанської весни — грудня за земним часом.

Роботу роверів на Марсі важко переоцінити, адже вони єдині, хто працює «у полі», тим паче враховуючи, яке воно холодне і складне для роботи. За тим, як «Чжужун» переживатиме зиму, стежитимуть з орбіти. Нещодавно, наприклад, це вдалося не лише китайському орбітальному апарату, а і американській станції Mars Reconnaissance Orbiter, яка роздивилася посадкову платформу ровера, а також скинутий ним при приземленні парашут.


Фото в анонсі: CNSA