Китова акула поїла з морського дна

Туристи задокументували на відео харчування китової акули з морського дна. Тварину застали під час того, як вона живилися матеріалом із піщаного субстрату на глибині шести метрів поблизу мексиканського узбережжя. Пара вчених із Національного політехнічного інституту Мексики та Імперського коледжу Лондона описали спостереження в Journal of Fish Biology.

Китова акула живиться з морського дна. Darren A. Whitehead, Joel Gayford / Journal of Fish Biology, 2023

Китова акула живиться з морського дна. Darren A. Whitehead, Joel Gayford / Journal of Fish Biology, 2023

Що у цьому незвичайного?

Китові акули (Rhincodon typus) є найбільшими сучасними рибами, сягаючи у довжину до 20 метрів, але вони значною мірою не досліджені, зокрема в плані особливостей харчування. Відомо, що вони живляться планктоном та дрібними рибами, проціджуючи велику кількість води через зябра. Спостереження свідчать, що роблять вони це біля поверхні води, часто навіть у вертикальному положенні, хоча попередні досліди вказували на можливість харчування і з морського дна. Тепер, завдяки відеозаписам екотуристів, що пірнали біля мексиканського штату Баха-Каліфорнія-Сур, донне живлення китових акул вдалося підтвердити.

Китова акула живиться з морського дна. Darren A. Whitehead, Joel Gayford / Journal of Fish Biology, 2023

На записи потрапила невелика, молода 5-метрова особина. На глибині близько шести метрів вона повільно плавала та всмоктувала піщаний субстрат із дна, імовірно, захоплюючи з нього поживні продукти. Вчені припускають, що так тварина отримувала поживні речовини, які недоступні їй біля поверхні, або ж перейшла на донне живлення через недостатню кількість більш звичного їй планктону.

Автори розмірковують, що екотуристи можуть допомогти отримати більше записів із цією та іншою поведінкою маловивчених тварин. Між тим, однією з перепон при вивченні китових акул є поступове зменшення їхньої чисельності, значною мірою через зіткнення із суднами, які надто швидко плавають морем.


Фото в анонсі: Китова акула біля Мексиканської затоки. Simon Pierce / MarineMegafauna / Wikimedia Commons