«Джеймс Вебб» відшукав вуглекислий газ в атмосфері екзопланети

Космічний телескоп «Джеймс Вебб» виявив вуглекислий газ в атмосфері газового гіганта на відстані 700 світлових років від нас. WASP-39b за розміром складає майже півтора Юпітера, а за масою нагадує Сатурн, а натяки на наявність CO2 в її атмосфері давав ще космічний інфрачервоний телескоп «Спітцер». Найбільше атмосфера планети підходить під моделі, які передбачають наявність ще і води, окису вуглецю та сірководню. Результати роботи вчених направлені до публікації у журналі Nature та доступні як препринт на arXiv.

NASA, ESA, CSA, and J. Olmsted (STScI)

NASA, ESA, CSA, and J. Olmsted (STScI)

WASP-39b — це гаряча, рівноважною температурою у 1 170 кельвінів, екзопланета, яка обертається навколо зірки спектрального класу G7 кожні чотири дні. За масою WASP-39b можна віднести до сатурнів (0,28 маси Юпітера), однак за розмірами планета майже вдвічі більша — її радіус оцінили як 1,28 Юпітера. Ціллю для «Джеймса Вебба» планета стала завдяки роботі космічного телескопа «Спітце», який до 2020 року працював також в інфрачервоному діапазоні.

Зоряна активність не впливала на спектроскопію планети і тому вчені змогли з впевненістю заявити про натрій, калій і водяну пару в атмосфері WASP-39b, а також запідозрити вуглекислий газ. І завдяки спостереженням «Джеймса Вебба» 10 липня, який застав транзит планети по диску своєї зірки, у спектрі екзопланети вдалося також побачити лінії випромінювання вуглекислого газу. Статистична значущість результату складає 26 сигм, що означає, що імовірність того, що виявлення сигналу може бути похибкою складає менше, ніж один до 10¹⁴⁹.

Одним із найперших опублікованих наукових результатів роботи «Джеймса Вебба» стала виявлена в атмосфері екзопланети WASP-96 b вода.

Що вже встиг «Джеймс Вебб»?

🌟Побачити найвіддаленішу з відомих зорю

🌌Знайти кандидата на найвіддаленішу галактику

🪐Роздивитися полярні сяйва і серпанок Юпітера