Мешканця Китаю поховали з найдавнішим пивом із сорго 800 років тому
У похованні 1226 року археологи знайшли глечик з найдавнішим у Китаї пивом зі злаку сорго, виготовленим з використанням солоду. Це поховання належало Лі Цзюйжоу, одному з високопосадовців регіону Шаньсі за часів династії Цзінь. Предмети з цього поховання розкажуть більше не лише про ритуальні практики того часу, але й про технології пивоваріння, які збереглися з того часу до сьогодні. Дослідження опублікували в журналі Heritage.

Знайдені в похованні Лі Цзюйжоу предмети, зокрема глечик з пивом (2), а також зразок пива, який відібрали для аналізу (D). Liu et al. / Heritage, 2025
Як досліджували склад і метод варіння давнього пива?
Поховання Лі Цзюйжоу виявили ще у 2014 році: воно фактично не змінилося за 800 років, за винятком зміщення декількох ритуальних предметів під впливом землетрусу в регіоні. У 2019 році науковці проаналізували склад рідини, що збереглася в одному з глечиків, і дійшли висновку, що це найдавніше пиво з сорго, знайдене на території Китаю. Однак досі було невідомо, за якою технологією виготовили це пиво: технологією цюй, яка передбачає використання закваски з дріжджів або цвілевих грибів і подібна на технологію виготовлення японського саке, чи технологією лі, яка передбачає використання солоду, тобто пророщених злаків.
Щоб це з’ясувати, науковці порівняли дані попереднього аналізу білків у пиві з новими даними про кількість різних ізотопів вуглецю в рідині. Річ у тім, що сорго має інший тип фотосинтезу, ніж такі злаки, як рис і пшениця, тож інакше запасає вуглець у клітинах. Тому дослідники з’ясували, що приблизно 40-50 відсотків пива складало сорго, тоді як решту — інші рослини. Таке співвідношення сировини характерне саме для пива за технологією лі, яке також частіше використовують у ритуальних практиках.
Якою була історія пивоваріння у давньому світі
🍚 Найдавніші сліди виготовлення рисового пива в Китаї датують 9-10 тисячами років тому. Імовірно, використання його в ритуалах посприяло одомашненню рису.
🍻 Найстарішу промислову броварню, яка ще 5000 років тому виготовляла декілька тисяч літрів пива одночасно, виявили в Єгипті.
🍺 А в Польщі знайшли фрагменти глечиків зі слідами виготовлення пива ще 4000 років тому. Ця культура збереглася в місцевих мешканців щонайменше до ранньої бронзової доби.