ДНК-аналіз підтвердив вбивство косаткою білої акули біля Австралії

У рештках білої акули, які викинуло на берег Австралії у жовтні цього року, виявили велику кількість ДНК косатки, що підтверджує початкову версію вбивства риби морським ссавцем. Хоч в інших частинах світу неодноразово помічали напад косаток на білих акул заради поживної печінки риби, біля Австралії таке явище зареєстрували вперше. Про розкриття повідомляє Live Science.

Біла акула, яку викинуло на берег Австралії у жовтні. Ben Johnstone

Біла акула, яку викинуло на берег Австралії у жовтні. Ben Johnstone

Що сталося в Австралії?

Останки триметрової білої акули (Carcharodon carcharias) знайшли на березі за 300 кілометрів від Мельбурна. Від тварини залишилося небагато, в основному — голова та спина. Все скидалося на те, що рибу випотрошив великий хижак. Єдиними у тих водах, хто здатний на подібне, були косатки (Orcinus orca), які нещодавно також зачастили атакувати акул у Південній Африці та Мексиці. Австралійські ж косатки були відомими як нападники на блакитних акул (Prionace glauca) та сіро-блакитних акул-мако (Isurus oxyrinchus), але не білих. Хоча на вбивство білої акули косатками вказувало й те, що за кілька днів до того вони кружляли неподалік того самого берега, поставити крапку у розслідуванні допоміг генетичний аналіз: фрагменти ДНК косатки виявили у слідах укусу на рештках акули.

  • Косатки стали частіше загрожувати не лише акулам, а й людям. Нещодавно вони потопили у Гібралтарській протоці польську яхту — вже четверте судно за два роки.
  • Причиною агресій косаток до суден називають можливе травмування тварини об корабель у минулому. Це не дивно, зважаючи на те, що людська діяльність, зокрема мореплавання, виявилася однією з основних причин смертності косаток.