Людську діяльність назвали однією з головних причин смертності косаток

Robert Pittman / NOAA

Robert Pittman / NOAA

Обстеження викинутих на берег косаток, яке провели канадські та американські дослідники, свідчить про вагому роль людської діяльності у смертності цих морських ссавців. Зміна клімату, надмірний вилов риби та забруднення є серед головних людських чинників, які загрожують добробуту косаток, пишуть вчені у статті журналу PLoS One.

Що спонукало вчених до вивчення?

Косатки (Orcinus orca) є космополітичним видом дельфінів. Це означає, що вони поширені по всьому Світовому океані. Між тим, їхня чисельність нараховує лише близько 55 тисяч особин. Вони розділені на різні популяції з обмеженим географічним розподілом, які можуть мати унікальні для них харчові уподобання, вокалізацію, генетику та зовнішність. Щоб зрозуміти, чи загрожують якісь чинники, особливо спричинені людською діяльністю, процвітанню косаток та як саме, необхідно ретельно вивчити захворюваність диких тварин та їхню смертність. Цим і зайнялися вчені з Канади та США.

Як вивчали тварин?

У процесі роботи вчені дослідили 53 тіла косаток, які було викинуто на берег на сході Тихого океану між 2004 та 2013 роками. Так дослідники намагалися зрозуміти причину смерті тварин. Її вдалося ідентифікувати лише для 22 особин, а дев’ять інших тварин надали важливу інформацію щодо здоров’я популяції косаток.

Що дізналися з дослідження?

Значна кількість смертей, згідно з аналізом, так чи інакше спричинена людською діяльністю. Одне з досліджених дитинчат померло після проковтування великого рибальського гачка, який проколов йому горло та призвів до сепсису. Шестеро інших косаток зазнали смертельних уражень внаслідок зіткнення з кораблями, ще троє мали важкі травми, причини яких було важко прослідкувати. Але автори кажуть, що одну з косаток бачили, як вона наближалася до корабля та загинула після удару об його гвинти.

Інша частина косаток померла від важких інфекцій, паразитичних інвазій, вроджених аномалій розвитку та репродуктивних захворювань. Значною мірою смерті косаток також сприяло недоїдання. Багато тварин виглядали дуже худими, виснаженими та мали стан, який фахівці називають арахісовою головою — коли велика кількість жиру втрачається з ділянки навколо задньої частини голови.

Автори наукової праці вважають, що недоїдання теж пов’язане з людським чинником. Надмірний вилов риби, зміна клімату призводять до скорочення доступної здобичі для косаток. А забруднення океанів ослаблює опір їхнього організму та робить їх вразливішими до захворювань.