Полювання косаток на білих акул вперше зняли з повітря

Вчені впіймали групу з п'ятьох косаток за успішним полюванням на білу акулу біля берега Південної Африки. Крім того, дослідники вважають, що ці ж косатки вбили ще трійку акул. Лови зафільмували за допомогою дрона, що дало змогу у деталях спостерігати поведінку косаток у полюванні, зокрема, запідозрити у них навчання одна в одної нападам на таку велику здобич як біла акула, підсумовують вчені у статті, опублікованій у журналі Ecology.

Перші відеопідтвердження полювання групи косаток на білих акул. Sea Search Research & Conservation / Youtube

Що білі акули (Carcharodon carcharias), що косатки (Orcinus orca), знаходяться у верхній частині харчового ланцюжка. І хоча зоологи й раніше знали, що косатки здатні полювати на шестиметрових білих акул, тепер вони отримали відео із вбивством акул аж п'ятьма косатками. Це допомогло вченим з Південної Африки описати, як вони полюють і як на це реагують акули. П'ятірку косаток помітили біля Моссел-Бей з дрона. Вони розділилися й оточили триметрову білу акулу. Відтак, перевернувши її спиною донизу, знерухомили та почали їсти з живота позаду грудних плавців.

Пізніше ще один пілот дрона став свідком загибелі двох (а можливо, що й трьох) білих акул, хоча і не зміг зафільмувати весь процес полювання. На його записах видно, що косатки наздоганяють акул на відстані, трохи меншій за власну довжину тіла. Акули, схоже, застосовували тактику кружляння біля своїх ворогів, не покидаючи їх з поля зору. Її помічали раніше в морських котиків, які таким чином успішно уникали потрапляння у пащу білим акулам. Але для самих білих акул через згуртованість косаток і їхнє полювання групами ця тактика виявилася неефективною. Момент вбивства на відео зареєструвати не вдалося, однак на кількох фотографіях помітно, як косатки після переслідування акули вже поїдають її печінку, що вільно плаває на поверхні.

Імовірно, косатки заганяють акул у глухий кут, намагаючись перевертати їх, щоб знерухомити та легко дістатися печінки, кусаючи позаду грудних плавців. На користь цієї версії також свідчить і аналіз туш раніше загиблих акул, у яких виявляли відсутність печінки та сліди укусів на грудних плавцях.

Автори висновують, що в обох спостереженнях полюванням могла займатися одна і та сама група косаток. При цьому одну з них, самця на ім'я Старборд (Starboard), вже раніше помічали за полюванням на цих хижаків. Також у дні зафільмованих ловів мешканці й туристи відмітили зменшення кількості акул та навіть бачили їх на мілині, ймовірно, у спробах втечі. А спостереження за полюванням одночасно п'ятьох косаток говорить про те, що між ними може відбуватися передавання навичок полювання на акул, адже раніше таку поведінку спостерігали лише у двох косаток у районі.


Підписуйтесь на наш ютуб-канал!


знерухомили
У багатьох видів акул та скатів перевертання спиною донизу викликає сильну дезорієнтацію, тимчасово знерухомлює тварину та вводить у подібний на транс стан. Цим часто користуються дослідники та доглядальники, щоб безпечно обстежити чи провести інші маніпуляції з рибою.