Зонд New Horizons розширив межі поясу Койпера

Космічний зонд New Horizons знайшов ознаки того, що пояс Койпера — популяція крижаних астероїдів за межами орбіти Нептуна — більший, ніж вважалося раніше. На це апарату вказала кількість пилу: вона досі не зменшується, хоч New Horizons мав би вже підходити до межі поясу. Зонд продовжує віддалятися від Сонця, тому астрономи сподіваються, що невдовзі він розкаже, яку насправді ширину має пояс Койпера, повідомляє Science Alert. Стаття про відкриття опублікована у The Astrophysical Journal Letters.

Художнє зображення зонду New Horizons при підльоті до одного з об'єктів поясу Койпера. NASA / JHU-APL / SwRI / S. Gribben 

Художнє зображення зонду New Horizons при підльоті до одного з об'єктів поясу Койпера. NASA / JHU-APL / SwRI / S. Gribben


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Чому ширина поясу Койпера важлива, і що побачив зонд?

Пояс Койпера є важливою частиною будови Сонячної системи, адже астероїди у ньому зберігають примітивний матеріал околиць нашої системи ще з часів початку її формування. Утім, він починається на відстані, що у 30 разів більша за відстань від Землі до Сонця (астрономічна одиниця). Тому про те, що у поясі відбувається, відомо небагато.

Зараз до астероїдів у поясі долетів зонд New Horizons, що на момент написання цієї новини вже знаходиться на відстані 58 астрономічних одиниць. І ще 16 астрономічних одиниць тому всі дані про пил, які збирає інструмент зонда SDC, відповідали уявленням астрономів про пояс. Але кількість пилинок, зокрема і масивних, не змінилася і на відстані 55 астрономічних одиниць, коли пилу мало б ставати менше, бо пояс закінчується. Оскільки очікується, що New Horizons пролетить ще щонайменше 50 астрономічних одиниць, астрономи сподіваються, що він все ж знайде кінець поясу Койпера. Тоді науковці зможуть уточнити свої моделі щодо структури й еволюції нашої системи.

  • Раніше астрономи висували припущення, що у нашій системі є два пояси Койпера. На це вказала невелика популяція крижаних тіл на відстані у 60 астрономічних одиниць — за теоретичною межею першого поясу Койпера.