Приєднайтесь до 500+ прихильників науки!

Жування збільшило витрати енергії організмом на 15 відсотків

Європейські науковці порахували, скільки енергії витрачає людина при жуванні, вимірявши енерговитрати при жуванні гумки. За їхніми даними, рівень метаболізму збільшується на 10-15 відсотків, у порівнянні з базовим, залежно від щільності гумки. Результати опубліковані в журналі Science Advances.

Daniel Monteiro / Unsplash

Daniel Monteiro / Unsplash

Що спонукало вивчати енергетичну ціну жування?

Жування — це кінематично складний процес, під час якого нижня щелепа рухається повторюваними циклами вертикально й горизонтально для подрібнення й зволоження їжі. А їжа може бути доволі щільною, що вимагає докладання більших зусиль, а відповідно й витрат енергії. Але яка саме метаболічна ціна жування — з'ясовували дослідники Манчестерського університету, Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка та Лейденського університету.

Як це досліджували і які ж витрати на жування?

Науковці дали 21 добровольцю жувальну гумку без запаху та смаку, яка могла бути м'якою або ж щільною. У процесі її жування протягом усього 30 хвилин на їхню голову надівали пластиковий купол, всередині якого вимірювалися рівні кисню й вуглекислого газу, що їх вони споживали й виділяли учасники. На основі цього можна було розрахувати витрати енергії під час жування й порівняти з базовим показником у стані максимального спокою. Виявляється, жування самостійно збільшує рівень метаболізму на 10 відсотків у випадку м'якої гумки й на 15 відсотків — щільної. Але вчені вважають, що з реальною їжею показник буде навіть більшим, оскільки їхня щільна жувальна гумка була на 90 відсотків менш щільною, ніж у таких звичайних продуктів як сирі яблуко або морква.

Для сучасної людини, яка їсть відносно м'яку, оброблену їжу, а тому витрачає на цей процес мало часу (у середньому 35 хвилин на добу), це збільшення енерговитрат має несуттєве значення. Наприклад, якщо припустити, що жування м'яса порівнянне з жуванням щільної гумки, то за годину витрачається приблизно 9,2 кілокалорії, лише незначно зменшуючи поживну цінність їжі. Утім, для наших предків, які не готували собі їжу й витрачали більше часу на подрібнення жорстких продуктів, витрати мали бути відносно високими. Це може пояснити розвиток таких міцних зубів і щелеп, які ефективніше обробляють їжу, зберігаючи більше енергії при цьому.