Новий звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) повідомляє про 10 тисяч смертей на день від серцево-судинних захворювань у європейському регіоні. Основними причинами цього назвали надмірне споживання солі та підвищений артеріальний тиск. У своїх нових рекомендаціях, опублікованих на сайті організації, ВООЗ закликає застосовувати комплексний підхід зі зменшення кількості солі у продуктах харчування та інформування населення про ризики серцево-судинних хвороб.
Чим завинила сіль?
Серцево-судинні захворювання, такі як інфаркти та інсульти, є провідною причиною інвалідності та смертей у європейському регіоні, спричиняючи 42,5 відсотки усіх смертей, тобто 10 тисяч на день. При цьому шанси померти від серцево-судинних захворювань суттєво вищі у чоловіків — у 2,5 рази порівняно з жінками, і жителів Східної Європи та Центральної Азії — у 5 разів порівняно з жителями Західної Європи.
Значним чинником виникнення серцево-судинних захворювань є вживання солі понад норму (більше 5 грамів на день). Надлишок солі змушує воду затримуватися в організму, що в свою чергу сприяє збільшенню об’єму крові та підвищенню артеріального тиску, тобто виникненню гіпертензії. Згідно зі звітом, зниження вживання солі на 25 відсотків може зберегти життя приблизно 900 тисячам людей до 2030 року.
- Про користь відмови від солі повідомляли і раніше. Зокрема, відмову від додавання до страв солі пов'язали із нижчим на 20 відсотків ризиком фібриляції передсердь — патологічним станом, що може призвести до зупинки серця. А відмову від солі на користь її замінника — із нижчим ризиком серцево-судинних захворювань та передчасної смерті у літніх людей.
- Проблема існує не лише в європейському регіоні: раніше дослідники з’ясували, що зниження споживання солі допоможе уникнути восьми мільйонів передчасних смертей від серцево-судинних захворювань у Китаї.