Боротися з негативним впливом солі запропонували його замінником

Вживання замінника кухонної солі, де частина натрію хлориду замінена на калію хлорид, вчені пов'язали з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань та передчасної смерті у літніх людей. До такого висновку вони дійшли, коли проаналізували здоров'я серцево-судинної системи та смертність серед 20 тисяч старших за 60 років людей, половина з яких вживала в їжу звичайну кухонну сіль, а інша — її замінник. Результати дослідження опубліковані в New England Journal of Medicine.

Jason Tuinstra / Unsplash

Jason Tuinstra / Unsplash

Для чого існують замінники солі?

Приготування більшості страв важко уявити без додавання солі. Між тим споживання цієї важливої спеції понад міру пов'язане із серйозними захворюваннями, внаслідок надлишкового надходження в організм натрію, який складає половину молекули солі (молекулярна формула солі — NaCl). Високий вміст натрію в раціоні спричиняє підвищення кров'яного тиску, яке, зі свого боку, пов'язують із підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних хвороб та передчасної смерті. Такі ж наслідки має і нестача в раціоні калію, тому деякі дослідники вбачають можливе рішення у вживанні такого замінника звичайної солі, у молекулах якого частина натрію замінена калієм. Тобто у таких спеціях зменшення натрію хлориду досягають завдяки заміні значної частини його хлоридом калію. Попередні дослідження вже вказували, що така дієтична добавка може сприяти зменшенню кров'яного тиску, однак рандомізованих контрольованих досліджень, які б довели її доцільність та безпечність, не проводилося. Це спонукало дослідників на чолі з науковцями Інституту глобального здоров'я Джорджа провести власні вивчення.

Як вивчали вплив замінника солі на здоров'я?

Загалом до дослідження залучили 20 995 осіб із середнім віком 65,4 року. Більшість із них вже стикалися із гіпертензією (хронічним підвищенням кров'яного тиску) та переживали досвід інсульту, який часто є наслідком гіпертензії. Половина з учасників отримала від вчених достатню кількість замінника солі (на 75 відсотків натрію хлорид, на 25 відсотків — калію хлорид), щоб забезпечити харчові потреби людей протягом 4,7 року. Саме стільки часу продовжувалося спостереження за добровольцями, і протягом цього ж часу інша половина учасників споживала кухонну сіль (100 відсотків натрію хлориду) для приготування їжі як раніше.

Після майже п'яти років спостереження за здоров'ям учасників, науковці проаналізували, чи є відмінності між станом серцево-судинної системи людей, що вживали замінник солі та звичайну кухонну сіль.

Які зміни в здоров'ї спричинив замінник солі?

За час дослідження загинуло чотири тисячі учасників, а три тисячі пережили інсульт, однак кількість постраждалих відрізнялася у двох групах. У групі замінника солі частота інсультів склала 29,14 випадку на тисячу осіб в рік, а в групі кухонної солі — 33,65. Щодо випадків головних серцево-судинних хвороб частота на тисячу людей в рік склала 49,09 та 56,29 відповідно, а щодо смерті — 39,28 та 44,61 відповідно. При цьому лише у двох учасників виявили або запідозрили надмірний рівень калію в організмі: в одного у групі звичайної солі та в одного — у групі її замінника.

На основі своїх результатів вчені роблять висновок, що вживання замінника солі пов'язане зі зниженням ризику інсульту на 14 відсотків, головних серцево-судинних захворювань — на 13 відсотків, а передчасної смерті — на 12 відсотків. Тому вони вважають, що використання замінників може покращити здоров'я літніх людей, особливо у популяціях із надмірним споживанням солі. Хоча результати вказують на позитивний ефект переходу на калію хлорид, подальші дослідження допоможуть краще розібратися у можливих ризиках.