Менше солі в їжі допоможе китайцям уникнути 8 мільйонів передчасних смертей

Британські дослідники з'ясували, що зменшення споживання солі до 2040 року відповідно до рекомендацій ВООЗ допоможе китайцям уникнути восьми мільйонів передчасних смертей від серцево-судинних хвороб. Дослідження опублікували в журналі BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Emmy Smith / Unsplash

Emmy Smith / Unsplash

Чому сіль шкодить серцево-судинній системі?

ВООЗ рекомендує дорослим вживати до п'яти грамів солі на добу, але насправді люди часто перевищують цю норму, що несе загрозу здоров'ю. Наприклад, надмірне споживання солі призводить до збільшення кров'яного тиску, а отже — ризику серцево-судинних захворювань, які є однією з основних причин смерті по всьому світу. Серед країн із найбільшим споживанням солі є Китай, де у середньому дорослі з'їдають 11 грамів солі на добу. Серцево-судинні захворювання там стають причиною 40 відсотків смертей. Ця статистика спонукала дослідників Лондонського університету королеви Марії з'ясувати, як змінилася б ситуація із серцевими хворобами й смертями, якби китайці обмежилися в підсолюванні страв відповідно до рекомендацій ВООЗ.

Як менш солона їжа допоможе китайцям?

Науковці провели статистичне моделювання, де врахували сплив споживання солі на дві основні серцево-судинні недуги — ішемічну хворобу серця та інсульт. Вони зробили висновок, що якби китайці знизили споживання приправи на один грам на день за рік, це допомогло б уникнути 4 мільйонів смертей через серцево-судинні хвороби до 2030 року, із яких половина передчасні. А якщо до 2030 року вдасться досягти цільового зниження до менш як п'яти грамів солі на добу, це може запобігти вдвічі більшій кількості серцево-судинних хвороб і смертей від них. Так, ризик ішемічної хвороби серця зменшиться на 23 відсотки, а інсульту — на 30 відсотків, водночас стане на 8 мільйонів менше смертей від серцево-судинних хвороб. За утримання в рекомендованих межах до 2040 року у Китаї зможуть уникнути 18 мільйонів смертей через серцеві хвороби, з яких 8 мільйонів були б передчасними. Автори вважають ці результати достатньо вагомими, щоб китайський уряд негайно вжив заходів задля зменшення споживання солі у країні.

Одним зі способів, що може допомогти зменшити вживання солі є використання її замінників. Як ми писали, це теж допомагає знизити ризик серцево-судинних хвороб та передчасної смерті у літніх людей.