Ускладнення вагітності підвищили ризик смерті у жінок

Аналізуючи дані про понад 2 мільйони вагітностей, науковці дослідили вплив найбільш поширених ускладнень на здоров’я матерів. З’ясувалося, жінки, які мали проблеми під час виношування дитини, мали вищий ризик передчасної смерті навіть задовго після пологів. Це вказує на важливість моніторингу стану здоров’я жінок не лише під час вагітності, але і після пологів. Результати роботи опубліковані в журналі JAMA Internal Medicine.

Leah Newhouse / Pexels

Leah Newhouse / Pexels

В чому небезпека ускладнень під час вагітності?

За різними даними у 10-15 відсотків вагітних жінок виявляють ускладнення, серед яких найчастішими є високий кров’яний тиск, діабет, передчасні пологи. Небезпека цих станів для новонароджених є широко відомою, адже такі немовлята потребують місяців, а інколи років додаткового догляду. Водночас матерям приділяють набагато менше уваги. Тож аби з’ясувати ризики важкого перебігу вагітності для породіль, у Швеції провели масштабне дослідження за участі більш як 2 млн жінок, за якими вели спостереження понад 40 років після пологів.

Як аналізували дані та які результати отримали?

Науковці порівняли рівень захворюваності та смертності у жінок, чия вагітність протікала без особливостей, з тими, хто зазнав проблем із виношуванням дитини. Крім цього жінок додатково порівняли з їх власними братами та сестрами, аби виключити спільні спадкові фактори ризику.

Вчені встановили, що кожне ускладнення вагітності збільшило ймовірність передчасної смерті від 13 аж до 52 відсотків. Причинами зокрема були серцево-судинні та метаболічні захворювання. Навіть у віці 70 років жінки, які перенесли одне чи більше ускладнень вагітності все ще мали вищий ризик померти, ніж ті, у кого таких проблем не було.

Що робити з жінками із групи ризику?

Ключове питання однак залишається відкритим: чи самі по собі ускладнення викликають проблеми зі здоров’ям в майбутньому, або вони лише вказують на загрози, які жінка мала ще до народження дитини. Позаяк, науковці не вважають отримані результати причиною для паніки, але наголошують на необхідності тривалого пильного спостереження за жінками з ускладненим перебігом вагітності і після пологів. Адже ретельний контроль ризиків дає можливість розвитку захворювання та подовжити тривалість життя.

  • Раніше, дослідники Каліфорнійського університету з’ясували, що спекотна погода здатна збільшити частоту ускладнень у вагітних. А от негативний вплив на ментальне здоров’я немовлят від прийому вагітними парацетамолу спростували.