Парацетамол під час вагітності не погіршив ментальне здоров'я у дітей

Приймання вагітними жінками парацетамолу виявилося непов'язаним з підвищеним ризиком розвитку у їхніх дітей розладів аутистичного спектра, синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю (СДУГ) чи інтелектуального відставання. На ці ризики вказували попередні дослідження, однак у новому аналізі здоров'я майже 2,5 мільйона дітей зв'язок не підтвердився. Проте слід взяти до уваги, що дослідження не вказує на відсутність ризиків щодо інших патологій при прийманні вагітними парацетамолу. Результати опубліковані у журналі JAMA.

Hollie Santos  / Unsplash

Hollie Santos / Unsplash

Як визначили відсутність ризику для розвитку нервової системи?

Науковці проаналізували розвиток 2,48 мільйона дітей, народжених між 1995 та 2019 роками, за якими спостерігали до кінця 2021 року. Із них 185,9 тисячі піддавалися впливу парацетамолу під час внутрішньоутробного розвитку. За час спостереження з'ясувалося, що ризик цих дітей набути аутизму складає 1,53 відсотка, тоді як в інших — 1,33 відсотка, що не є суттєвою різницею. Так само, ризик СДУГ склав 2,87 відсотка проти 2,46 відсотка, а інтелектуального порушення — 0,82 проти 0,72 відсотка.

Ризики навіть не залежали від того, які дози приймали матері під час вагітності. Тож автори вважають, що попередні висновки про зв'язок із ментальними порушеннями могли бути спричинені плутаниною.

  • Крім ризиків для розвитку мозку, приймання вагітними парацетамолу пов'язують з вищим ризиком у дітей порушень статевого розвитку, зокрема крипторхізму у хлопчиків та раннього статевого дозрівання у дівчаток.