Телескоп «Габбл» вполював понад 500 невідомих астероїдів

Космічний телескоп «Габбл» виявився відмінним мисливцем на астероїди — зареєстрував сотні прольотів цих небесних тіл на тлі зір і далеких галактик. Аналіз всіх світлин, що зробив за 19 років «Габбл», виявив понад 500 невідомих раніше астероїдів. Завдяки ним, сподіваються астрономи, вдасться дізнатися більше про ранні етапи формування Сонячної системи, коли астероїди утворилися. Про нову роль «Габбла» розповів сайт телескопа.

Зображення спіральної галактики UGC 12158, на тлі якої «Габбл» впіймав астероїд. NASA, ESA, Pablo García Martín (UAM)

Зображення спіральної галактики UGC 12158, на тлі якої «Габбл» впіймав астероїд. NASA, ESA, Pablo García Martín (UAM)

Що вдалося виявити на астероїдному полюванні?

У рамках програми пошуку астероїдів за знімками «Габбла», науковці, а також понад 10 тисяч добровольців і штучний інтелект проаналізували 37 тисяч фото телескопа. На них вдалося виявити 1 701 «хвіст» — протягнуті сліди на світлинах від астероїдів, які рухалися у час, коли «Габбл» робив фото. 1031 астероїд, який вдалося знайти, досі не був у жодному каталозі, а 400 з них мають діаметр менше кілометра.

Вимірюючи викривленість слідів астероїдів, астрономи визначили відстані до них та оцінили форми їхніх орбіт. Так науковці виявили, що більшість тіл походить із Головного поясу астероїдів між Марсом і Юпітером. А використовуючи чутливі камери «Габбла», які оцінювали яскравість астероїдів, вчені змогли виявити й розмір тіл. Нова вибірка астероїдів, вважають дослідники, не лише поповнює астероїдні каталоги, а й допомагає уточнити історію формування Сонячної системи, що мільярди років супроводжувалася постійними зіткненнями астероїдів і їхнім руйнуванням на десятки менших.

  • Крім кількості астероїдів у Сонячній системі, важливу роль грає їхній склад, адже ці тіла є первісним матеріалом, з якого створювалися і планети. Тому нещодавно у космос рушила зокрема станція «Психея», яка вивчатиме хімічний склад астероїда 16 Психея.