CAPSTONE дістався цільової орбіти в навколомісячному просторі

Супутник CAPSTONE, який першим відправився на навколомісячну гало-орбіту поблизу другої точки Лагранжа системи Земля-Місяць, нарешті дістався цілі. Наразі, як пише у своєму повідомленні NASA, на CAPSTONE чекає ще два маневри, які мають закріпити його на цільовій орбіті. На неї супутник відправився, щоб зібрати дані про орбіту для майбутньої навколомісячної орбітальної станції Lunar Gateway.

NASA / Daniel Rutter

NASA / Daniel Rutter


Оновлено 14.11 о 13:02: замінили заголовок на коректніший


Супутник CAPSTONE (Cislunar Autonomous System Positioning Operations and Navigation Experiment) успішно дістався гало-орбіти навколо Місяця у другій точці Лагранжа системи Земля-Місяць і став першим апаратом у цій локації. Це 25-кілограмовий кубсат, що за пів року має зібрати інформацію про цю орбіту, щоб в NASA могли оцінити її як місце для розгортання майбутньої міжнародної станції Lunar Gateway. Як повідомляє NASA, цілі CAPSTONE досяг 14 листопада о 02:39 за київським часом.

Lunar Gateway — це проєкт, що передбачає будівництво на орбіті Місяця космічної станції зокрема для того, аби почати освоєння нашого супутника, а також використовувати Lunar Gateway як проміжний пункт для більш далеких космічних польотів. Втілення ідеї розпочали ще в 2017 році, а запуск планують у 2024.

Протягом наступних 5 днів на CAPSTONE чекає ще два маневри, щоб уточнити свою орбіту, а затим команда місії зможе підтвердити, що супутнику вдалося на ній закріпитися.

Шлях CAPSTONE до цілі не був простим. Після запуску на ракеті-носії Electron від Rocket Lab 28 червня, вже 4 липня з супутником втратили зв'язок. Затим вже через два місяці CAPSTONE довелося перевести в безпечний режим через збій у його навігаційній системі. У ньому він провів місяць до свого останнього маневру, який вивів його на цільову орбіту.