Супутник для навколомісячної станції CAPSTONE перевели у безпечний режим

У NASA повідомили, що супутник CAPSTONE, який має перевірити безпеку орбіти майбутньої навколомісячної орбітальної станції, переведено у безпечний режим. Це пов'язано зі збоєм у системі орієнтації та перевикористанням енергії, яку виробляють сонячні батареї супутника. Наразі в агентстві продовжать роботи з вирішення проблеми, повідомляє NASA на своєму сайті.

Advanced Space / Terran Orbital

Advanced Space / Terran Orbital

Супутник CAPSTONE (Cislunar Autonomous System Positioning Operations and Navigation Experiment) є частиною програми з дослідження Місяця «Артеміда» та направляється у другу точку Лагранжа системи Земля-Місяць. Він має зібрати дані про орбіту, оскільки досі жодних місій на ній не відбувалося: у майбутньому на неї планують відправити навколомісячну станцію Lunar Gateway.

Після повернення зв'язку із апаратом перед першим маневром для корекції траєкторії у липні, NASA повідомило, що під час третього маневру у CAPSTONE виник збій у роботі системи орієнтації, що призвело до некоректного споживання енергії, телеметрії та постійного перезавантаження бортових датчиків. Після кількох спроб відновити передачу даних про стан апарата, фахівці дійшли висновку, що супутник нестабільний, та перевели його у безпечний режим.

Наразі відомо, що його стан стабілізувався, а обертання забезпечує енергією сонячні батареї. NASA повідомляє, що супутник знаходиться на правильній траєкторії. Найближчим часом агентство планує почати повернення його до нормального режиму роботи.

Також наразі відкладено і запуск ракети-носія SLS, яка відправляє у космос корабель «Оріон» в рамках програми «Артеміда».