Супутник для навколомісячної станції CAPSTONE вивели з безпечного режиму

Супутник CAPSTONE, який має перевірити безпеку орбіти майбутньої навколомісячної орбітальної станції Lunar Gateway, вивели з безпечного режиму. Він успішно здійснив черговий гравітаційний маневр для корекції траєкторії. Тож тепер він має прибути у другу точку Лагранжа системи Земля-Місяць вже 13 листопада. Про це повідомляє на своєму сайті NASA.

Daniel J. Rutter / NASA

Daniel J. Rutter / NASA

Що це за супутник?

Апарат CAPSTONE (Cislunar Autonomous System Positioning Operations and Navigation Experiment) 28 червня цього року у рамках програми з дослідження Місяця «Артеміда» відправився у другу точку Лагранжа системи Земля-Місяць. Раніше жодних апаратів на такій орбіті не було, а тому CAPSTONE має стати першим і зібрати про неї дані, адже в майбутньому на неї планують відправити навколомісячну станцію Lunar Gateway.

Після низки збоїв, NASA повідомило, що 27 жовтня CAPSTONE успішно завершив гравітаційний маневр для коригування своєї траєкторії та до 13 листопада має прибути на цільову орбіту.

Як повідомляє агентство, супутник вже виведено з безпечного режиму, у який його довелося перевести через збій у його системі орієнтації та перевикористання ним енергії. Згідно з аналізом, команда місії зазначає, що причиною збою, імовірно, стала проблема з клапаном в одному з восьми двигунів апарата. Тому інженери місії планують додаткові маневри для корекції траєкторії супутника, щоб обійти обмеження через пошкоджений клапан. Попереду у CAPSTONE ще два запланованих маневри.

Що таке Lunar Gateway?

Lunar Gateway — це проєкт NASA, втілення якого розпочали ще в 2017 році, а запуск планують у 2024. Станція має бути міжнародною та слугувати не лише додатковим способом вивчення нашого супутника, а і проміжним пунктом для більш далеких польотів. А обрана для неї орбіта дозволить станції знаходитися у зоні прямої видимості з Землі та не потребувати великої кількості палива для підтримки орбіти. Зручність цієї орбіти і має перевірити CAPSTONE.