Сонце відірвало хвіст «диявольській» кометі Понса — Брукса

Сонце відірвало хвіст кометі Понса — Брукса — пиловий шлейф, що простягається за нею через руйнування криги на поверхні під дією тепла. Комета також відома як «комета Диявола» через свої роги з газу і пилу, що на деякий час з'явилися у ході її зближення із Сонцем. Хвіст зник, коли комета пройшла крізь хвилю сонячних частинок, що накрили її під час викиду речовини з корони Сонця. Все це детально зафільмувала сонячна обсерваторія STEREO-A, про що розповіло видання Space.com.

Викид речовини з корони Сонця під час прольоту комети (виглядає як точка із двома газовими хвостами). Яскрава точка поруч — Юпітер, який потрапив у кадр. NASA STEREO

Викид речовини з корони Сонця під час прольоту комети (виглядає як точка із двома газовими хвостами). Яскрава точка поруч — Юпітер, який потрапив у кадр. NASA STEREO

Що далі відбудеться з кометою?

Кадри руйнівної для хвоста комети події зняла сонячна обсерваторія STEREO-A отримала 12 квітня — за 9 днів до того, як комета здійснила своє найбільше зближення із Сонцем. Зараз комета пролітає на відстані 116,8 мільйона кілометрів від Сонця, що є її найбільшим зближенням із зорею. Деяким фотографам вдалося зняти комету з Землі, але наразі для спостережень неозброєним оком вона надто тьмяна. Якщо комета зможе пережити значне нагрівання від Сонця, яке здатне зруйнувати її ядро, то вона облетить зорю й почне летіти назад. Наступного її повернення можна буде чекати через 70 років.

Комета на відео фотографа з Аризони, США. Mike Olason / SpaceWeather

Комета на відео фотографа з Аризони, США. Mike Olason / SpaceWeather

  • Крім втрати рогів і хвоста, комета Понса — Брукса також пережила позеленіння, коли Сонце змусило дивуглець на її поверхні випаровуватися.