Алгоритм машинного навчання не виявив універсального періоду формування звички

Розрахунки за допомогою алгоритму машинного навчання не виявили універсального періоду, за який людина може набути нової звички. Він виявився залежним як від індивідуальних особливостей людини, так і від самої поведінки. Наприклад, звичка мити руки набувається у кілька разів швидше за звичку ходити у спортзал, пишуть дослідники з Європи і США у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Marcus Ng / Unsplash

Marcus Ng / Unsplash

Скільки часу треба на формування нової звички?

Популярною є думка, що людина може сформувати нову звичку, якщо чесно виконуватиме її протягом певного часу, наприклад 21 дня. На цьому основані й низка застосунків для смартфонів, які обіцяють полегшити користувачеві набуття корисної поведінки. А скільки насправді людям потрібно часу для формування звички, вчені Вищої комерційної школи Парижу та Каліфорнійського інституту технологій з американськими колегами з'ясовували за допомогою технології штучного інтелекту. Вчені проаналізували за допомогою алгоритму машинного навчання два масштабні набори даних про людську поведінку. Перший включав інформацію про відвідування спортзалу 62 277 клієнтами, які разом надали 12 мільйонів записів. Другий набір охоплював понад 40 мільйонів реєстрацій миття рук 5 246 медичними працівниками.

Результати свідчать, що не існує універсальної кількості днів або тижнів, за які людина може набути звичку. Окрім індивідуальних відмінностей, важливою виявилася і сама поведінка. Так, для формування звички мити руки після кожного входу й виходу з палати пацієнта медикам достатньо у середньому 9-10 змін, або кількох тижнів. А для звички регулярно ходити у спортзал потрібні 4-7 місяців. Імовірно, це пов'язано з тим, що простіші дії, як-от миття рук, можна частіше виконувати і вони більш автоматичні за нечасту й складну діяльність, як тренування у спортзалі.