Родини стануть на третину меншими до кінця століття

Математичне моделювання вказало, що до кінця століття родини в усьому світі будуть приблизно на третину меншими, ніж зараз. Крім цього, родини матимуть більш вертикальну структуру — з меншою кількістю кузин, племінників та племінниць, але з більшою кількістю живих бабусь та дідусів і прабабусь і прадідусів, пише Science Alert. Стаття опублікована у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tyler Nix / Unsplash

Tyler Nix / Unsplash

Чому звернули увагу на зміну у родинах?

Структура родини сильно залежить від демографічних показників. Так для сучасної жінки розмір і склад її родини буде залежати від того, у якому віці народили дитину її мати та бабуся, показника смертності серед літніх людей, фертильності та виживання бабусь і дідусів, а також тіток і дядьків, які є батьками її кузин, та її власних показників, які відбивають тенденцію у її країні. Тому відстежуючи ці демографічні показники, які схильні змінюватися з часом, можна передбачити, як виглядатимуть родини у майбутньому. Наприклад, зі збільшенням тривалості життя через покращення медичних послуг та умов праці і зі зменшенням кількості дітей та народженням їх у старшому віці може статися так, що у родинах буде більше літніх людей, які не лише не зможуть допомагати молодшому поколінню, а й цілком залежатимуть від нього, при цьому маючи менше родичів, на яких могли б покластися. Подібні передбачення будуть важливі для формування соціальної політики, тому науковці Інституту демографії імені Макса Планка, Університету Буенос-Айреса та Амстердамського університету взялися рахувати, як виглядатимуть родини майбутнього.

Як допомогли розрахунки?

Науковці проаналізували, як із 1950 року по сьогодення виглядали сім'ї, а потім побудували математичну модель для передбачення сім'ї майбутнього, яка враховувала прогнози ООН щодо фертильності та смертності, а також по тисячу родинних зв'язків у всіх країнах. З'ясувалося, що до 2095 року родини стануть приблизно на 35 відсотків меншими, і в них стане більше зв'язків батьки-діти. І якщо 65-річна жінка у 1950 році мала у середньому 41 живого родича, то 65-річна жінка у 2095 році матиме лише близько 25 живих родичів.

Розрахунок зміни величини родин з 1950 по 2100 роки. Alburez-Gutierrez et al. / PNAS, 2023 

Розрахунок зміни величини родин з 1950 по 2100 роки. Alburez-Gutierrez et al. / PNAS, 2023

Що стосується України, то очікується що у 2095-2100 роках 65 річна жінка матиме у середньому 1,41 онуків, тоді як у 50-х роках мала б 3,83, а також 0,52 живих батьків, попри 0,07 у минулому столітті. І навіть з'явиться ймовірність, що вона матиме ще живих бабусю чи дідуся.

Показники дещо відрізняються у різних популяціях, але загалом тенденція скорочення схожа в усіх країнах, навіть, наприклад, східних, де сім'ї все ще більші за сім'ї західних суспільств. Це означає, що літні люди таки матимуть менше підтримки, тож важливо буде створити для них середовище, де про них зможе якісно попіклуватися держава.