Присвячений винаходу метеороскопа трактат Птолемея знайшли під рукописом 8 століття

Дослідникам вдалося відновити частину трактату давньогрецького вченого Птолемея. Поверх його тексту був нанесений рукопис архієпископа 8 століття, знайдений в бібліотеці італійського абатства. Виявлений трактат присвячений конструкції метеороскопа — пристрою, що дозволяє вимірювати відстань відносно небесних тіл. Результатами дослідження тексту вчені поділилися у Archive of History of Exact Sciences.

Сторінки палімпсеста під кварцовим склом. Victor Gysembergh et al. / Archive of History of Exact Sciences, 2023

Сторінки палімпсеста під кварцовим склом. Victor Gysembergh et al. / Archive of History of Exact Sciences, 2023

Що це за текст?

У 1819 році під текстом латинського рукопису 8 століття Ісидора Севільського «Етимології», що зберігався в бібліотеці абатства Боббіо в Італії, виявили палімпсест — пергамент, на якому більш ранній текст стерли, а поверх записали новий. Ще тоді дослідник, який його знайшов, Анджело Май, вказав, що приховані тексти є науковими. Розшифрувати тоді їх не вдалося, а хімічна обробка, якої він піддав сторінки, тільки ускладнила завдання майбутнім дослідникам.

Пізніші дослідження виявили, що 15 аркушів палімпсеста містили тексти невідомого автора, присвячені математичній механіці та оптиці, шість аркушів належали трактату давньогрецького вченого Птолемея «Аналемма», а також шість сторінок були присвячені астрономії, які досі не вдавалося розшифрувати. Тепер невідомий текст вдалося прочитати завдяки новому аналізу палімпсестів.

Виявлений у ході мультиспектрального аналізу текст грецькою під латинським рукописом. Victor Gysembergh et al. / Archive of History of Exact Sciences, 2023

Виявлений у ході мультиспектрального аналізу текст грецькою під латинським рукописом. Victor Gysembergh et al. / Archive of History of Exact Sciences, 2023

Що вдалося прочитати?

Виявлений текст виявився присвяченим конструкції та використанню армілярного пристрою з дев'ятьма кільцями, який автор називав «метеороскопом». За описом, пристрій складав близько пів метра в діаметрі та мав дев'ять кілець, вкладених один в одного, якими можна вираховувати висоту та відстань відносно небесних тіл.

Конструкція метеороскопа. Victor Gysembergh et al. / Archive of History of Exact Sciences, 2023

Конструкція метеороскопа. Victor Gysembergh et al. / Archive of History of Exact Sciences, 2023

На думку авторів дослідження, текст належить Птолемею: почерк та спосіб написання тексту, присвяченого метеороскопу, був подібний до тексту «Аналемми». Також на авторство Птолемея вказує те, що цей пристрій також згадувався у праці вченого «Керівництво з географії». У ній він зазначав, що знайшов метод визначення розмірів земної кулі за розміщеними вздовж одного меридіана небесними тілами на певній відстані. Втім, конструкція згаданого «метеороскопічного приладу» не була описана, а також не було посилань на окремий текст, присвячений приладу. Дослідники планують продовжити роботу над знайденим уривком.

Раніше ми розповідали про знайдені палімпсести у Синайському монастирі, де вдалося виявити фрагменти зоряного каталогу Гіппарха, який вважався втраченим. Це була найдавніша спроба зафіксувати координати небесних тіл, раніша за роботу «Альмагест» Птолемея.