Дрон зарядили лазером у польоті. Тепер йому не потрібна посадка

Китайські інженери представили безпілотник, який можна дистанційно живити прямо під час польоту. Фотоелектричний перетворювач на днищі дрона перетворюватиме лазерну енергію на електричну, що дасть змогу не саджати коптер заради підзаряджання. При цьому наземна система з лазером самостійно відстежуватиме дрон у повітрі, направляючи на нього лазерний промінь. Про розробку вчених повідомляє видання New Atlas.

Випробування системи із лазерного заряджання дрона. Northwestern Polytechnical University / China Daily

Випробування системи із лазерного заряджання дрона. Northwestern Polytechnical University / China Daily

Що зробили вчені?

Сьогодні дронам знайшлося безліч призначень — від доставки до військових завдань — завдяки їхній компактності та невибагливості до місця зльоту і посадки. Втім, головним обмеженням безпілотників досі лишається заряд акумулятора. Крім того, що коптер мусить здійснювати посадку для заряджання, на бортову батарею часто припадає і більша частина загальної ваги безпілотника, що збільшує енерговитрати та накладає обмеження на можливе корисне навантаження.

Тому інженери займаються пошуком підходів, які б допомогли дронам проводити більше часу у повітрі. І команда вчених з Північно-західного політехнічного університету Китаю повідомила про успішні випробування свого безпілотника, якого у польоті заряджали за допомогою лазерного променя.

Northwestern Polytechnical University / China Daily

Northwestern Polytechnical University / China Daily

Дрон політав над лазером?

Як передає видання New Atlas, китайські інженери оснастили квадрокоптер фотоелектричним перетворювачем. Він перетворюватиме світлову енергію лазера на електричну, і таким чином безпілотник зможе залишатися у повітрі, не вимагаючи посадки для заряджання. У польових випробуваннях дрон вчених здійнявся на висоту 10 метрів.

Концепція дрона, який розробляють вчені. Northwestern Polytechnical University / China Daily

Концепція дрона, який розробляють вчені. Northwestern Polytechnical University / China Daily

За словами дослідників, станція для дистанційного заряджання безпілотника оснащена алгоритмом відстеження дрона у повітрі, аби націлювати лазерний промінь безпосередньо на нього. Втім, даними про ефективність такого заряджання та параметри лазерного випромінювання дослідники не поділилися.

Окрім як для живлення дронів, лазери використовують і для їхнього збивання. Ми розповідали про розробку компанії Lockheed Martin для ВМС США, що збиває лазером безпілотники у повітрі.

Що ще можна зробити лазером?

🍗Підсмажити надруковану на 3D-принтері курку

🌩️Відвести блискавку від телевежі

🚽А також лазер допоміг фізикам візуалізувати бризки при змиванні води в унітазі. Це допоможе покращити стратегії з дезінфекції вбиралень