Теперішній липень стане найспекотнішим місяцем в історії

Перші три тижні липня 2023 року були найгарячішими трьома тижнями поспіль із початку реєстрації. Згідно з даними Служби контролю за зміною клімату «Коперник» та Всесвітньою метеорологічною організацією (ВМО), найімовірніше, що весь цьогорічний липень загалом стане найспекотнішим в історії спостережень.

Зміна середньої глобальньої температури повітря, починаючи з 1940-х років. C3S / ECMWF

Зміна середньої глобальньої температури повітря, починаючи з 1940-х років. C3S / ECMWF

Чому так гаряче?

Перші три тижні липня 2023 року пройшли на фоні низки хвиль спеки в Північній Америці, Європі та Азії. У перший і третій тиждень середня глобальна температура тимчасово перевищила позначку у 1,5 градуса Цельсія від доіндустріального рівня. Саме цього значення зобов'язалися недопустити країни ООН при підписанні Паризької угоди, щоправда, маючи на увазі постійну, а не тимчасову температуру. Починаючи з травня, середня глобальна температура поверхні моря була суттєво вищою за притаманну цьому періоду, що також посприяло екстремально гарячому липню.

За розрахунками ВМО, з імовірністю 98 відсотків принаймні один із наступних п'яти років буде найспекотнішим в історії, а з 66-відсотковою ймовірністю протягом якогось із цих років середня глобальна температура тимчасово перевищуватиме 1,5 градуса Цельсія від доіндустріального показника.

Хвилі спеки, які пронеслися цього місяця світом, частково зумовлені початком нового Ель-Ніньйо — циклічного метеорологічного явища планетарного масштабу, яке стає потужнішим. Як воно вплине на екосистеми в найближчі роки — читайте у матеріалі «Ель-Ніньйо та глобальне потепління».