Археологи виявили найдавніше рисове пиво у Китаї. Воно сприяло одомашненню рису

На південному сході Китаю археологи виявили сліди одомашнення рису та виготовлення з нього пива за технологією цюй віком 10000 років. Це найдавніше свідчення виготовлення алкоголю у Східній Азії, і, як вважають науковці, таке рисове пиво використовували у ритуальних цілях, що посприяло культивації рису в Китаї та Азії загалом. Разом з цим, метод ферментації цюй виявився настільки ефективним, що його і досі використовують для виготовлення традиційних алкогольних напоїв. Дослідження опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Місце, де знайшли сліди виготовлення рисового пива, та керамічний посуд, який містив рештки ферментованого рису. Liu et al. / PNAS, 2024

Місце, де знайшли сліди виготовлення рисового пива, та керамічний посуд, який містив рештки ферментованого рису. Liu et al. / PNAS, 2024

Як давні китайці виготовляли пиво?

Археологи знайшли 12 залишків стародавнього керамічного посуду, який виготовили представники культури Шаншань 9-10 тисяч років тому. Аналіз посуду показав, що він містив сліди крохмалю, мінералізованих клітин рослин і решток грибів. Що цікаво, науковці виділили клітини рису з самої глини, з якої було виготовлено посуд, що свідчить про поширеність рису в той період. Дослідження цих клітин показало, що вони мають ознаки, які наближають їх до клітин сучасного одомашненого рису та відрізняють від дикого.

Схема того, як рис використовували у різних галузях господарства культури Шаншань: для виготовлення посуду, приготування їжі та алкогольних напоїв. Liu et al. / PNAS, 2024

Схема того, як рис використовували у різних галузях господарства культури Шаншань: для виготовлення посуду, приготування їжі та алкогольних напоїв. Liu et al. / PNAS, 2024

Як виявилося, для виготовлення пива представники культури Шаншань використовували рис і спеціальну закваску з цвілевих грибів Monascus і дріжджів, а також інших злаків з високим вмістом крохмалю, подібних до проса та пшениці. Як вважають науковці, поширенню рисового пива та рису взагалі сприяло те, що виготовлений таким методом алкоголь використовували у поховальних ритуалах. Подальші дослідження розкажуть більше про роль алкоголю у розвитку китайської культури та землеробства.

Як виготовляли алкоголь у давнину

🍺 Попередні знахідки вказували на те, що рисове пиво у Китаї виготовляли щонайменше 9000 років тому. А в бронзовій посудині віком 2300 років знайшли рідкі залишки давнього рисового пива.

🍻 У Єгипті відкопали найдавнішу промислову пивоварню — їй близько п’яти тисяч років і в ній могли виготовляти декілька тисяч літрів пива одночасно.

🍷 В Іспанії в мавзолеї часів Римської імперії знайшли найдавніше рідке вино віком 2000 років. Попри те, що з часом воно втратило свої властивості, науковці встановили, що це було біле вино.