У Китаї археологи знайшли бронзову посудину віком 2300 років, у якій зберігся рідкий алкогольний напій, подібний до пива. За словами науковців, за складом він нагадує сучасний напій хуанцзю, тобто «жовте пиво», а виготовлений він був за методом цюй. Цей метод розповсюджений у Східній Азії й використовується для виготовлення японського саке, а його коріння сягає неоліту, тобто X-III тисячоліть до нашої ери. Дослідження давнього алкоголю опублікували в журналі Fermentation.
Що вдалося з’ясувати про склад і виготовлення пива?
Посудину з алкоголем відкопали у гробниці династії Цінь і, як вважають науковці, вона була підношенням предкам. Дослідження її складу виявило сліди пшениці або ячменю, рису, пшона та бобових, а також різних мікроорганізмів: дріжджів, бактерій та цвілевих грибів. Такий набір мікроорганізмів використовується і зараз у своєрідній «заквасці» для виготовлення алкогольних напоїв за методом цюй. Так науковцям вдалося довести, що цей метод використовувався більш як дві тисячі років тому і вже тоді він був ретельно розробленим процесом виготовлення алкогольних напоїв.
Більше давнього алкоголю
🍷 Раніше цього року в Іспанії відкопали урну з залишками вина віком 2000 років — найстарішого збереженого у рідкому вигляді вина. Разом з ним знайшли і рештки загиблого римлянина.
🌲 А для того, щоб їхнє вино зберігалося краще, давні римляни використовували сосновий дьоготь з Калабрії чи Сицилії, яким обмазували посудини з вином зсередини.
🍾 У гробниці однієї з перших правительок Єгипту, Мернейт, відкопали цілий винний погріб — сотні глечиків, у яких колись зберігалося вино.