Мешканці Польщі приготували пиво понад 4000 років тому
У Польщі знайшли глечики зі слідами схожих на пиво ферментованих напоїв, які місцеві мешканці виготовили понад 4000 років тому. Це найдавніше свідчення виготовлення алкогольних напоїв у цьому регіоні. Археологи також виявили сліди того, що практика виготовлення алкогольних напоїв залишалася поширеною серед місцевих мешканців і пізніше, щонайменше до ранньої бронзової доби. Дослідження опублікували в журналі Archaeometry.

13 глечиків, уламки яких досліджували археологи. Дев'ять із них містили сліди ферментованого алкоголю. Manasterski et al. / Archaeometry, 2025
Як розпізнали древнє пиво в глечиках?
Археологи досліджували уламки глиняних глечиків із п’яти поховань у Мазовецькому та Підляському воєводствах на північному сході Польщі. Ці глечики виготовили представники поширеної у Південній і Центральній Європі протягом мідної доби культури дзвоноподібних келихів і поширеної в Польщі та Україні бронзової доби тшинецької культури. Оскільки на подібних уламках на заході Європи вже знаходили сліди ферментованих алкогольних напоїв, науковці проаналізували 13 уламків глечиків за допомогою газової хроматографії та мас-спектроскопії, які допомагають виявляти органічні сполуки в зразках.
Дослідники з’ясували, що принаймні дев’ять з досліджених посудин колись містили ферментовані алкогольні напої, такі як пиво чи складніший у приготуванні грог, який виготовляли мешканці Скандинавії. На уламках цих посудин археологи виявили сліди того, що в них відбувалася алкогольна ферментація, що для виготовлення напоїв використовували фрукти та зернові культури та що ферментація відбувалася так, як під час виготовлення пива.
З цього науковці зробили висновок, що з приходом культури дзвоноподібних келихів на територію Польщі у другій половині III тисячоліття до нашої ери серед місцевих поширилася культура виготовлення алкогольних напоїв, яка вже була розповсюджена на території Європи мідної доби. Пізніше культура дзвоноподібних келихів вплинула на появу тшинецької культури, представники якої теж виготовляли ферментовані алкогольні напої подібним чином.
Якою є історія пивоваріння у давньому світі
🍺 Найдавніші сліди виготовлення пива знайшли в Китаї — їх датують 9-10 тисячами років тому. Виготовлення цього напою з рису посприяло одомашненню цієї рослини.
🍻 Вже 5000 років тому у Стародавньому Єгипті з’явилися перші промислові броварні. Така пивоварня в Абідосі могла одночасно виготовляти кілька тисяч літрів пива.
🍶 У Китаї також знайшли сліди того, що техніку цюй, за якою зараз виготовляють і японське саке, ще 2300 років тому застосовували для виготовлення пива.
🧀 Аналіз фекалій європейських шахтарів залізної доби з території сучасної Австрії вказав на те, що вони не лише пили пиво, а ще і їли блакитний сир.
🦠 У Європі в природі вперше виявили той вид дріжджів, який посприяв розвитку сучасного пивоваріння. У Середньовіччі цей вид утворив з пивними дріжджами гібрид, який використовують під час виготовлення пива до сьогодні.