Люди покерували роботизованою третьою рукою за допомогою дихання

Швейцарські інженери випробували на 61 добровольці технологію керування роботизованою третьою рукою за допомогою дихання. Реагуючи на рухи діафрагми, роборука рухалася вперед-назад, а піддослідні могли виконувати прості завдання, як-от вказувати на потрібну річ на столі. У майбутньому до керування такою роборукою можна залучити і напрямок погляду, розповіли розробники у New Scientist. Присвячена третій кінцівці стаття опублікована у Science Robotics.

Одна з учасниць випробувань виконує завдання з третьою кінцівкою. EPFL / YouTube

Одна з учасниць випробувань виконує завдання з третьою кінцівкою. EPFL / YouTube

Наскільки важко керувати третьою рукою?

Щоб перевірити, чи зможуть люди взагалі користуватися таким доповненням, і чи важко цьому навчитися, дослідники Федеральної політехнічної школи Лозанни запропонували частині добровольців попереднє навчання у віртуальній реальності. Учасники, які попередньо спробували користуватися третьою кінцівкою у віртуальній реальності, на 22,2 відсотка швидше досягали успіху вже з реальною робокінцівкою. Однак і 74 відсотки тих, хто вперше побачив пристрій, змогли самостійно освоїтися з його користуванням. Наразі платформа дуже проста та не має, наприклад, пальців, якими можна тримати предмети — може лише вказувати на них. Але користування нею не заважало ані диханню учасників, ані здатності розмовляти під час керування кінцівкою. Наступна розробка, сподіваються інженери, зможе залучити рух м'язів у вухах, пов'язані із рухом очей — тоді роборукою можна буде керувати за допомогою погляду.

Якими ще бувають додаткові кінцівки

🎒Японські інженери показали рюкзак з шістьома роборуками, якими можна керувати через застосунок чи контролер

👨‍🍳Також третю кінцівку можна розмістити на передпліччі — вона потримає, наприклад, рецепт, поки ви готуєте

🤟А британські вчені створили роботизований третій великий палець для руки, до якого людський мозок, як виявилося, може швидко пристосуватися