Коти з однієї сім'ї навчилися розпізнавати імена одне одного

Дослідження японських науковців свідчить, що домашні коти не лише розпізнають своє ім'я, а й розрізняють імена котів, із якими спільно проживають, без попереднього їх навчання цьому. У статті журналу Scientific Reports йдеться, що вони виглядали спантеличеними, коли на поклик одного кота з'являвся зовсім інший. Власне, це ж відбувалося, коли замість котів були власники та людські імена.

Philippe Oursel  / Pexels

Philippe Oursel / Pexels

Ми звикли протиставляти котів іншим чотирилапим друзям, собакам, вважаючи їх менш соціальними. Це стосується і прив'язаності до власника, і ставлення до людей, і реакції на своє ім'я, причому все це вважається далеко не сильною стороною котів. А проте, дослідження неодноразово спростовували ці стереотипи. Ми вже писали, що коти уважно стежать за власниками, навіть коли тих немає в кімнаті, що з терпінням та хорошим доглядом навіть найменш дружелюбні коти у притулках змінюють ставлення до людей на краще, а допомогти завоювати приязнь котів може повільне моргання, яке вони сприймають за добрі наміри. Дослідження також спростували, що коти не розпізнають свого імені — вони просто не завжди хочуть на нього відкликатися. А нова робота вчених Кіотського університету та Софійського університету стверджує, що коти розрізняють імена інших котів, із якими близько спілкуються, та навіть людей.

Дослідження провели на котах у домогосподарствах, де живуть одночасно декілька котів, та в популярних у Японії котячих кафе, да тварини вільно спілкуються із відвідувачами. Піддослідним вмикали запис голосу власника, який промовляв ім'я тварини, одразу після чого на екрані комп'ютера з'являлося або фото знайомого кота з тим іменем, або ж зовсім інший кіт.

На те, що коти розпізнають ім'я товаришів, вказала їхня реакція під час дослідів. Вони помітно довше і пильніше вдивлялися в екран, коли ім'я та фото котика не збігалися. Ймовірно, вони були спантеличені, коли на поклик їхнього друга з'явився інший кіт, або ж навпаки, їхній співмешканець прибув, коли викликали когось іншого. Утім, таку реакцію помітили лише у тварин із багатокотячих сімей, але не з кафе, які однаково реагували на збіги та їх відсутність. Вчені припускають, що оскільки у закладах харчування живе відносно багато котів, вони можуть не знати всіх на ім'я.

Цікаво, що деякі коти з будинків (переважно із великих родин), схоже, розрізняють ще й імена власників. Коли в досліді їм показували фото когось із сім'ї та супроводжували його ім'ям цієї людини або ж іншої, тварини знову довше дивилися на екран, коли фото не збігалося з ім'ям. Вчені припускають, що у великих сім'ях улюбленці частіше стають свідками, як власники звертаються одне до одного на ім'я, тому легше пов'язують людину із конкретним словом. Очевидно, ми все ще погано розуміємо котиків.