Космічне сміття звинуватили у забрудненні стратосфери Землі

У повітрі у стратосфері Землі виявили сліди 20 видів металів, зокрема літію, алюмінію, міді та свинцю. На цій висоті вони не могли потрапити із землі, але могли лишитися від згоряння у земній атмосфері частин космічних апаратів. За словами вчених, зі збільшенням космічних запусків забруднення тільки ростиме, що може загрожувати озоновому шару Землі. Про це розповіло видання Space.com з посиланням на статтю науковців у Proceedings of the National Academy of Sciences.

Космічний корабель Європейської космічної агенції Jules Verne згоряє при повторному входженні в атмосферу Землі 29 вересня 2008 року. NASA / ESA / Bill Moede and Jesse Carpenter

Космічний корабель Європейської космічної агенції Jules Verne згоряє при повторному входженні в атмосферу Землі 29 вересня 2008 року. NASA / ESA / Bill Moede and Jesse Carpenter

Як вивчали повітря у стратосфері?

Коли відпрацьовані частини ракет або супутники, які вже вийшли з експлуатації, падають назад на землю, вони переживають руйнівне нагрівання та буквально горять при входженні у земну атмосферу. Утім, більшість досліджень такого космічного сміття зазвичай зосереджені на тому, як вони забруднюють поверхню Землі, але не атмосферу. Оцінити це взялися дослідники Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, а відтак вирішили взяти проби зі стратосфери Землі — шару атмосфери на висоті між 18 і 40 кілометрами над поверхнею планети. Зробили це за допомогою висотних літаків WB-57 і ER-2, датчики яких аналізували повітря на висоті 19 кілометрів.

Що виявили науковці?

Зазвичай у розрідженому стратосферному повітрі зберігаються аерозольні частинки сірчаної кислоти, яка виникає, наприклад, після виверження вулканів. Однак нове дослідження показало, що близько 10 відсотків всіх стратосферних аерозолів містять ще й алюміній, літій, свинець і мідь.

Концентрації цих металів були набагато більшими, ніж якби вони виникли через вплив космічного пилу чи мікрометеороїдів, які згоряють в атмосфері Землі. Так само і з поверхні Землі на таку висоту подібні елементи піднятися не могли, вважають дослідники. Натомість ці метали та їхня концентрація виявилися схожими на ті, що використовуються у сплавах для обшивки космічних апаратів і ракет. Науковці застерігають, що зі збільшенням кількості космічних запусків забруднення у стратосфері стане більше, через що може навіть змінитися її склад. Особливе занепокоєння викликає можливий вплив на озоновий шар Землі, який захищає планету від руйнівного ультрафіолетового випромінювання Сонця.

  • Загрожувати озоновому шару Землі може не лише космічне сміття, а і мікропластик. Виявилося, частинки неправильної форми можуть долітати до стратосфери, де під впливом сонячного світла утворюватимуть бром та хлор, що руйнують озон.