Хіміки порівняли, як пахнуть немовлята та підлітки

Хіміки проаналізували склад летких речовин, що виділяються тілом немовлят та підлітків, та виявили у них вагомі відмінності. Зокрема, у немовлят виявили вищі рівні сполук, що пахнуть, як мило чи парфуми та фіалки. А у підлітків були унікальними одразу кілька речовин, які пахнуть потом та мускусом. Розуміння цих відмінностей допоможе вченим встановити, як у людей відбувається комунікація запахами, зокрема як запахи впливають на взаємодію батьків і дітей. Дослідження оприлюднили у журналі Communications Chemistry.

Оцінювання запаху тіла під час дослідження. Catharine Bott

Оцінювання запаху тіла під час дослідження. Catharine Bott


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як хіміки визначали запах дітей?

Вчені порівнювали запахи тіла 18 немовлят віком до трьох років та 18 підлітків віком від 14 до 18 років, яким за два дні до дослідження сказали не їсти страв із сильним запахом і не використовувати парфумовані продукти. Відтак усі учасники носили протягом дня пришитий до футболки під пахвами ватний диск та спали ніч у виданому вченими одязі, щоб зібрати зразки запаху. У лабораторії разки піддали хімічному аналізу методом газової хроматографії з мас-спектрометрією.

Як з'ясувалося, у запаху підлітків помітно вищі рівні карбонових кислот, запах яких вчені описали як «сирний», «фруктовий і чорносливовий», «затхлий, коріандровий і жирний», «козиний», «восковий і мильний», «земляний і трав'янистий, схожий на зелений перець», «схожий на сандалове дерево і парфуми». Також вищими були рівні пачулолу, запах якого назвали «земляним». Але також у підлітків були сполуки, яких у немовлят взагалі не виявили. Їхній запах описали як «піт, сеча та мускус» та «сандалове дерево і мускус». Відсутність у немовлят цих сполук і вищі рівні фіалкових і парфумних сполук вчені називають причиною, чому малі діти зазвичай сприймаються приємнішим на запах, ніж підлітки.

Як запахи можуть впливати на людську поведінку

🧠 Запах матері допомагає немовлятам та незнайомкам синхронізувати мозкову активність, імовірно, допомагаючи пристосуватися одне до одного

👫 Люди, виявляється, більше схильні дружити з тими, хто пахне подібно до них самих

🖐️ Запах долонь може вказати на стать людини, що згодиться криміналістам

🤜 Сполука, що зустрічається в обох статей, по-різному впливає на чоловіків і жінок. Перший запах чинить агресивнішими, а других, навпаки, заспокоює

😭 Знизити агресивність чоловіків може також запах жіночих сліз