Люди виявилися схильні дружити з тими, з ким пахнуть подібно

Ізраїльські вчені дійшли висновку, що подібність запаху тіла відіграє важливу роль у формуванні дружніх відносин двох людей. Вони з'ясували, що у друзів запах тіла подібніший, ніж у чужинців, а крім того, незнайомі люди проявляють більшу взаємну симпатію, коли схожі за запахом тіла. Про це повідомляється у журналі Science Advances.

GIPHY

GIPHY

Чим зацікавив вчених запах тіла?

У більшості ссавців запах тіла відіграє важливу роль у комунікації. Серед іншого, він дає змогу розрізнити родичів від чужинців і друзів від ворогів. Люди теж нюхають один одного, часто неусвідомлено. І одне дослідження виявило, що наш власний запах і запах близького друга викликають схожу мозкову активність, тоді як запах незнайомця спричиняє пов'язану зі страхом активність. Це наштовхнуло вчених з Інституту Вейцмана на думку, що можливо, ми обираємо собі друзів серед тих, хто пахне подібно до нас. Вони припустили, що це може бути причиною тих рідкісних ситуацій, коли люди майже одразу після знайомства відчувають, що знайшли споріднену душу.

Як запах впливає на дружбу?

До свого дослідження науковці залучили 20 одностатевих пар друзів, які не мали романтичних стосунків і повідомили, що колись між ними миттю виникла дружба. Учасників попросили здати футболки, які вони проносили протягом дня, для дослідження хімічного складу летких сполук тіла за допомогою системи електронного носа. За результатами, запах тіла двох друзів був подібнішим, у порівнянні із запахом двох випадково обраних учасників. Про це ж повідомили 25 незалежних учасників, які самі нюхали зразки.

Далі авторів зацікавило, чи зможуть вони передбачити можливість швидкого зав'язування дружби між двома людьми за подібністю їхнього запаху тіла, яку визначив елетронний ніс. Вони запросили незнайомих між собою учасників, які теж надали футболки для аналізу, попарно зіграти в гру, де без слів намагалися повторити рухи одне одного. І знову ж, ті пари, у яких обидва учасники повідомили про взаємну симпатію, мали більш подібний запах тіла. А розрахунок показав, що за результатами аналізу запаху електронним носом вчені можуть передбачити виникнення симпатії з точністю 71,2 відсотка.

Як ще запах тіла впливає на поведінку?

👶 Одна зі сполук запаху людського тіла, яка активно виділяється зі шкіри немовлят, може провокувати у жінок агресію, тоді як чоловіків робить спокійнішими.

🧠 Між тим, запах матері посприяв синхронізації активності мозку немовлят та незнайомок.